Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri’ni yayınladı. Çankırı, Kastamonu ve Sinop’un yer aldığı TR82 bölgesinde göreli yoksulluk oranı yüzde 13,9 olarak belirlendi. TÜİK verilerine göre, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50’si dikkate alınarak yapılan hesaplamalarda, Çankırı’da yoksulluk oranı genel olarak düştü.

Çankırı'daki hanelerin maddi koşulları, gelir düzeylerine göre çeşitlilik gösteriyor. Özellikle çekirdek aile barındırmayan hanelerde yoksulluk oranı yüzde 7,7 olarak hesaplanırken, tek kişilik hanelerde bu oran yüzde 7,3 oldu. Çekirdek aileye sahip hanelerde ise yoksulluk oranı yüzde 13,3 seviyelerinde.

Ayrıca, eğitim düzeyi yoksulluk oranlarında büyük fark yaratıyor. TÜİK verilerine göre, okur-yazar olmayan bireylerin yüzde 25,4’ü yoksul sayılırken, yükseköğretim mezunlarında bu oran yüzde 2,7’ye kadar geriliyor. Bu durum, eğitim seviyesinin yoksulluk üzerindeki etkisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Emir Karatekin Yurdu'nda Vali Taşolar Öğrencilerle Buluştu Emir Karatekin Yurdu'nda Vali Taşolar Öğrencilerle Buluştu

Çankırı-6

Bölgedeki hanelerin yüzde 64,2'si eski mobilyaları yenileme gibi ekonomik harcamaları karşılamakta zorluk yaşadıklarını belirtirken, yüzde 31,8’i beklenmedik harcamalar için yeterli mali kaynağa sahip olmadığını ifade etti. Çankırı ve diğer illerdeki haneler için belirlenen bu veriler, yoksulluk oranlarındaki düşüşe rağmen, toplumsal ve ekonomik anlamda bazı temel ihtiyaçlara ulaşımda zorluklar yaşandığını gösteriyor.

Kaynak: Haber Merkezi