Çorum'da 57 yıldır bakır dövme sanatını yaşatan Halil Uysal, bakır işçiliğinin emek isteyen zorlu bir meslek olduğunu belirterek, günümüzde bu sanatı sürdüren çok az kişi kaldığını dile getiriyor. 69 yaşındaki Uysal, 12 yaşında başladığı bakır dövme sanatını, uzun yıllar boyunca büyük bir özveriyle sürdürdü. Çırak olarak başladığı mesleği, zamanla kendi dükkanında tek başına devam ettirerek, bu geleneği yaşatmaya çalıştı. Bakır dövme işinin inceliklerini anlatan Uysal, yaptığı ürünlerin 50 yıl ömrü olduğunu, kalaylama işlemi yapıldığında ise yeniden kullanılabileceğini vurguluyor.
Geçmişte bakır dövme işinin çok daha popüler olduğunu belirten Uysal, mesleğine olan ilginin günümüzde ciddi şekilde azaldığını ifade ediyor. "Bakırcılar arastasında, 150-200 dükkan varken, şimdi benimle birlikte sadece 2-3 dükkan kaldı" diyen Uysal, bakır ürünlerin fiyatlarının artmasının da bu mesleğin değerini yitirmesine yol açtığını söylüyor. Her ne kadar bu iş büyük bir emek gerektirse de, müşterilerinin fiyatları yüksek bulduğunu belirten Uysal, bu durumun satışları olumsuz etkilediğini belirtiyor.
Çırak bulmanın neredeyse imkansız hale geldiği bu meslek dalında, Uysal'ın yanı sıra birkaç usta daha hayatta. Uysal, “Bir çırak bulsam bile bu işin eğitim süresi 5-6 yıl. Bu süre boyunca çırak, kazanç elde edemeyecek ve o yüzden bu işi yapmak isteyen pek kimse yok” diye ekliyor. Geçmişte 5-6 kişilik bir ekiple çalışan Uysal, bugün ise yalnızca kendi başına bu zanaatı icra ediyor.
Uysal’ın yaptığı bakır ürünler, büyük bir özenle işleniyor. Gelen bakır malzemeler, önce yaprak şeklinde kesiliyor, ardından çeşitli işlemlerle şekil verilerek istediği ürünler elde ediliyor. Yaptığı ürünler, yalnızca estetik değil, aynı zamanda fonksiyonel de oluyor. Bakırdan yapılan kazanlar ve çeşitli mutfak ürünleri, sağlığa faydalı olarak biliniyor ve dayanıklılığı ile dikkat çekiyor.
Bir zamanlar haftalık 50 kuruşla çıraklık yaptığı dönemi hatırlatan Uysal, bugünün ekonomik koşullarında, bakır dövme sanatının hala değerli olduğunu fakat insanların bu değerleri anlamadığını düşünüyor. Sonuç olarak, bakır dövme sanatının geleceği konusunda endişeleri var, ancak o hala emek vererek, bu geleneği yaşatmaya çalışıyor.
Uysal’ın mesleğiyle ilgili en büyük dileği, bu sanatın unutulmaması ve gelecek nesillere aktarılması. Ancak şimdiki koşullar altında bu isteğin ne kadar gerçekleşebileceği belirsiz. Yine de, Çorum ve çevre illerden gelenler, Uysal’ın elinden çıkan bakır ürünleri almayı sürdürüyor.