Çankırı’da Geleneksel Kış Hazırlığı: Anne Eliyle Yapılan Unutulmaz Lezzetler Hazır! Çankırı’da Geleneksel Kış Hazırlığı: Anne Eliyle Yapılan Unutulmaz Lezzetler Hazır!

Bayramı kutlamaları kapsamında Gençlik Yürüyüşü gerçekleştirildi. 
Atatürk Stadyumu’ndan başlayan yürüyüşün ardından Anıt Alanına çelenk sunumu ile devam eden programda daha sonra Hasan Fehmi Gökşen Kapalı spor salonunda düzenlenen spor, yöresel forklör oyunları birbirinden renkli etkinliklerle coşku ile kutlandı. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda günün önemine binaen bir konuşma yapan Gençlik ve Spor İl Müdürü Sadık Ak, tüm gençlerin bayramını kutlayarak, “Her yıl 15-21 Mayıs tarihlerini kapsayan “Gençlik Haftası” ile 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Gençlik ve Spor Bakanlığımız öncülüğünde, çeşitli etkinliklerle tüm yurtta coşkuyla kutlanıyor. Çankırı Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü olarak 15-21 Mayıs tarihlerini kapsayan “Gençlik Haftası” ile 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı, ilimizde üniversitemiz, STK’larımız, kamu kurum ve kuruluşlarımız ile iş birliği içerisinde, kültürel, sanatsal ve sportif birçok etkinliklerle, “Türkiye’nin Gücü Gençliği” temasıyla kutlamaktayız” dedi.
Türkiye Cumhuriyetinin kurulması yolundaki tarihsel süreçlere değinen AK, “Yaklaşık bin yıl önce Sultan Alparslan’ın Malazgirt’te kazandığı zaferle, milletimiz için geleceğini kuracağı yeni bir coğrafyanın (Anadolunun) kapıları açılmıştır. Coğrafyamızdaki ilk devletimiz Anadolu Selçuklu Devleti kurulmuştur. İznik’ten Konya’ya uzanan ve asırlar boyunca süren serencamı çok daha büyük bir doğumla neticelenmiş, Söğüt’te toprağa dikilen Osmanlı Çınarı büyümüş, üç kıtaya dalları uzanmış, 600 yılı aşkın süre boyunca üç kıta, yedi iklimde şanla, şerefle, gururla bayrağımızı dalgalandırmıştır. 
Ancak 1914’de 1. Dünya savaşının çıkması, Osmanlı Devletinin savaşa girmesi, savaş sonunda müttefiklerin yenilmesi ile yenik duruma düşmesi sonucu, Osmanlı devleti elindeki tüm topraklarını kaybetmiş, Osmanlı Devletinin elindeki son toprak parçası Anadolu’yu da düşmanlar işgale başlamıştır. Türk milletinin ölüm kalım savaşı verdiği böyle bir zamanda, Samsunda kurtuluş meşalesi yakılmış, bağımsızlığından vazgeçmeyen, “İlle de hürriyet!” diyerek zulme baş kaldıran bir büyük milletin kurtuluşa attığı bu ilk adım ile, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin temelleri atılmıştır. Türk Milletinin topyekûn verdiği bağımsızlık mücadelesi sonucu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulmuştur. Bu devleti korumak ve yükseltmek hepimizin en öncelikli görevidir.” dedi

Gençlere seslenen Müdür Ak, “Bulunduğumuz jeopolitik konum gereği çok güçlü bir Türkiye olmak zorundayız. Geçmişi unutmadan geleceğe yürümek zorundayız. Geçmişten ders alarak geleceğimizi planlamak zorundayız. Tarihi misyonumuza dönmek zorundayız. Afrika’da aç bırakılan, Bosna’da tecavüze uğrayan, Doğu Türkistan’da unutulan, Filistin’de terkedilen, Çeçenistan’da görmezden gelinen, Irakta aldatılan, Myanmar’da yakılan insanlık, bizim tarihi misyonumuza dönmemizi bekliyor. Çünkü sizler orta çağı kapatıp yen çağ’ı açan bir ecdadın torunlarısınız. Bizler dünyadaki bu zulümlere sessiz kalamayız. 19 Mayıs ruhu bunu gerektiriyor” dedi.
“Sizler geleceğimizsiniz. Bu vatan sizlere emanet” diyen Ak, “Ülkemiz sizlerin omuzlarında yükselecek. Devletimiz bütün imkânlarını gençlerimize seferber ediyor. Gençlik ve Spor Bakanlığımız her il ve ilçede Spor Tesisleri, Gençlik Merkezleri, Öğrenci Yurtları yapıyor. Bu tesislerimizde gençlerimizin talepleri doğrultusunda eğitimler, kurslar, etkinlikler yapılıyor. Faaliyetlerin tamamı gençlerimize ücretsiz sunuluyor. Eğitimde, öğretimde, sporda, sanatta, teknolojide kısaca her alanda donanımlı bir gençlik yetişmesini istiyor. Sizlere sunulan imkânları en iyi şekilde değerlendirmelisiniz” dedi.
Gençlik ve Spor İl Müdürü Sadık Ak’ın konuşması sonrasında ise gençlik merkezi üyelerinde Talha Erdoğan ‘Bayrak’, Sude Naz Şentürk ‘Mustafa Kemali düşünüyorum’ ve Abdulgaffar Aktürk ’19 Mayıs’ isimli şiirleri okudu.
Çankırı Karatekin Üniversitesi halk oyunları topluluğunun gösterileriyle renk kattığı programda ayrıca, Wushu ve jimnastik gösterileri gerçekleştirildi.
Düzenlenen program topluca fotoğraf çekimi ile son buldu.
G N7Z Txv X I A A3Da5
Programa Çankırı Valisi M. Fırat Taşolar, Garnizon Komutanı Komutanı Tuğgeneral Salih BÜYÜK, Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, Cumhuriyet Başsavcısı Oğuz Şükrü Ener, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Halim Arıstak, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi ve Baro Başkanı Av. Mustafa Deniz, Kurum müdürleri, Siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. 

Kaynak: Burak Kaya