Çankırı Tuzu: Kalsiyum Zengini Doğal Mucize

Çankırı’da milyonlarca yıl önce oluşan tuz yataklarından elde edilen Çankırı tuzu, içerdiği kalsiyumla ürünlerin kalitesini artırarak, daha uzun ömürlü ve kıtır hale gelmelerini sağlıyor. Çankırı Karatekin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, Çankırı tuzunun benzersiz özelliklerini ve faydalarını anlattı.

Ercoşkun, “Çankırı tuzu, 50 milyon yıl önce deniz suyunun kurumasıyla oluşmaya başlamış ve Türkiye’nin en saf tuzlarından biri olarak dikkat çekiyor. Bu tuzun en önemli özelliklerinden biri, yüksek kalsiyum içeriğidir. Kalsiyum, selüloz liflerini kristalleştirerek ürünlerin dokusunu güçlendirir ve daha uzun süre dayanmasını sağlar. Özellikle turşular ve zeytinler, Çankırı tuzuyla daha kıtır olur ve tekstür yapısını uzun süre korur” dedi.

Mersin’de Muz Hasadı Başladı: Anamur Türkiye’nin Muz Üretim Merkezi Mersin’de Muz Hasadı Başladı: Anamur Türkiye’nin Muz Üretim Merkezi

Zeytin ve Salamura Üretiminde de Kullanılıyor

Çankırı tuzunun sadece turşularda değil, zeytin ve salamura yaprak üretiminde de kullanıldığını belirten Ercoşkun, bu doğal tuzun zeytindeki acılığı aldığını ve yaprakların yırtılmadan uzun süre dayanmasını sağladığını söyledi. Çankırı tuzu ile üretilen ürünler, doğal saflık ve dayanıklılığıyla öne çıkıyor.

Ercoşkun, ayrıca bu tuzun 400 ila 1000 metre kalınlığında bir tabakaya sahip olduğunu ve sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en temiz tuzlarından biri olduğunu vurguladı. "Çankırı tuzu saflığı ve kalsiyum içeriğiyle turşu, zeytin ve salamura yaprak üretiminde vazgeçilmezdir" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı