Çankırı Belediyesi tarafından organize edilen 3. Uluslararası Çankırı Tuz Festivali, yoğun bir katılım eşliğinde başladı. Festivalin açılışı, yerli ve yabancı ziyaretçilerin katıldığı coşkulu bir kortej yürüyüşü ile gerçekleştirildi. Belediye önünde toplanan katılımcılar, Jandarma Mehteran Birliği ve engelli bireylerin de bulunduğu yarenlerin arkasında Atatürk Anıtı’na kadar yürüdü. Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen ve protokol konukları, burada ellerindeki meşaleleri yakarak festival ateşini üçüncü kez yaktı. Bu özel an, Çankırı’nın simgesi olan tuzdan yapılmış bir kâsenin içinde gerçekleşti ve üç gün sürecek TUZFEST’24 etkinliklerinin başlangıcı olarak kayda geçti.

Kortej yürüyüşü, Jandarma Mehteran Birliği’nin çaldığı marşlar ve maskotlarla birlikte Fuar Yolu’na kadar sürdü. Festivalin maskotu, kılıç dişli kaplan TUZİ, çocuklar başta olmak üzere herkesin büyük ilgisini çekti. Yürüyüş sırasında Kucaklama Taşı Alt Geçidinden geçilirken, kalabalığın üzerine açılan Türk bayrağının içinden güller döküldü. Vatandaşlar, evlerinin balkonlarından alkışlar ve Türk bayraklarıyla korteje eşlik etti.

İran Dışişleri Bakanlığı’ndan Türkiye ile iş birliği vurgusu İran Dışişleri Bakanlığı’ndan Türkiye ile iş birliği vurgusu

Festivalin ilk günü kapsamında Fuar Yolu’na kurulan Yöresel Ürünler Pazarı da açıldı. Çankırı esnafı, girişimci kadınlar ve el emeklerini satışa sunmak isteyen ev hanımlarının yer aldığı pazarda, 53 stant kuruldu. El işi, takı, hediyelik eşya, yöresel yiyecek ve oyuncak gibi çeşitli ürünlerin sergilendiği pazarda, Çankırı’nın geleneksel yaren bıçakları ve yaren kebapları gibi özel ürünler büyük ilgi gördü. Yöresel Ürünler Pazarı, festival süresince her gün 10.00-00.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacak.

Protokol ve vatandaşlar, Yöresel Ürünler Pazarı’nın ardından Çarşamba Pazarı alanına kurulan Sanayi Fuarı’nın açılışını gerçekleştirdi. Çankırı’nın yerli üreticileri ve sanayicilerinin yer aldığı fuarda, 60 stant açıldı. Yerel pazarda ve dünya pazarında önemli yere sahip ürünlerin sergilendiği fuar, Çankırı’nın sanayi gücünü gözler önüne serdi. 40’ın üzerinde yerli sanayici ve üreticinin yer aldığı Sanayi Fuarı, 18 Ağustos Pazar akşamı saat 20.00’ye kadar açık kalacak.

Müzik ve eğlence dolu etkinliklerin yer aldığı 3. Uluslararası Çankırı Tuz Festivali, 18 Ağustos Pazar gecesine kadar devam edecek ve ziyaretçilerine dolu dolu bir program sunacak.

Kaynak: Berkay Tozlu