Küba, 18 Ekim'den bu yana milyonlarca kişinin elektriksiz kalmasına neden olan Antonio Guiteras Elektrik Santrali'ndeki arızalarla mücadele ederken, bu kez Oscar Tropik Fırtınası ile sarsıldı. 

Matanzas kentinde bulunan Antonio Guiteras Elektrik Santrali’nde Cuma günü öğle saatlerinde başlayan arıza, yaklaşık 10 milyon kişinin karanlıkta kalmasına yol açtı. Yetkililerin yoğun çabalarına rağmen, ülkenin yüzde 80'inden fazlası hâlâ elektriksiz durumda. Son 48 saat içinde santralde meydana gelen dördüncü arıza, gıda, yakıt ve ilaç sıkıntısını daha da derinleştirdi. Yetkililer, elektrik kesintilerinin bugün veya yarın giderileceğini belirtirken, Oscar Tropik Fırtınası'nın çalışmaları olumsuz etkilediği ifade edildi.

Çerkeş’te Muhtarlar Günü Töreni: Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile Anıldı Çerkeş’te Muhtarlar Günü Töreni: Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile Anıldı

Oscar Tropik Fırtınası, Bahamalar'ın ardından Küba'ya ulaştı ve şiddetli rüzgarlar ile yağışlara neden oldu. Fırtına, dün akşam saatlerinde Küba'nın doğusundaki Guantanamo eyaletine bağlı Baracoa yakınlarında karaya vurdu. Fırtına, özellikle doğu eyaletlerinde orta şiddette su baskınlarıyla birlikte hasara yol açtı. Baracoa'da evlerin çatıları ve duvarları zarar gördü, sahilde ise yaklaşık 2 metrelik dalgalar oluştu. Yetkililer, tahliye bekleyenler için 20 merkez kurdu.

Başkent Havana, yaklaşık 2 milyonluk nüfusuyla tamamen karanlığa gömüldü. Elektrik kesintileri nedeniyle şehirde yaşayanlar, hükümeti tencere-tavalı protestolarla eleştirdi. Gıda, su ve elektrik sıkıntısına tepki gösteren kalabalık, San Miguel de Padron şehrinde çöp yığınlarıyla yolları kapattı. Güvenlik güçleri, protestoculara müdahalede bulundu.

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel, ulusa sesleniş konuşmasında halkı, yaşanan sorunlar karşısında şikayetlerini nezaketle dile getirmeye çağırarak "Vandalizme izin vermeyeceğiz" dedi. Küba Enerji ve Madenler Bakanı Vicente de la O Levy, elektrik kesintilerinin halkı rahatsız ettiğinin farkında olduklarını, ancak halkın hükümetin çabalarını desteklemesi gerektiğini vurguladı. "İş birliği yapmak Küba kültürüdür," dedi Levy.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı