Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bir süre önce gündeme getirdiği vergi düzenlemelerinin nasıl yapılacağına dair taslak kamuoyuna sızdı.

Bayramdan sonra TBMM gündemine gelmesi beklenen vergi paketinde asgari kurumlar vergisi ve bazı mesleklerden peşin vergi alınması ön plana çıkıyor.

Bakan Vedat Işıkhan: "Çalışma izni muafiyeti, tarımda ihtiyaç olan işgücüne katkı sağlayacak" Bakan Vedat Işıkhan: "Çalışma izni muafiyeti, tarımda ihtiyaç olan işgücüne katkı sağlayacak"

Türkiye’de faaliyet gösteren her şirketin, vergi teşviki, istisnalar ve muafiyetlerden yararlansa bile asgari yüzde 15 oranında kurumlar vergisi ödemesi öngörüldü. Düzenleme “Bu uygulama hem Türkiye’deki küresel şirketler hem de Türk firmalarını kapsayacak. Muafiyet ve istisnalar sebebiyle elde ettikleri gelir veya verdikleri hizmetleri vergiden düşüp; hiç vergi ödenmediği durumlar var. Şimdi, bu muafiyetler veya istisnalar olsa bile en az yüzde 15 vergi ödeyecekler. Bazı stratejik yatırımlara ilişkin vergi avantajları ise devam edecek” şeklinde anlatılıyor.


ASGARİ GELİR VERGİSİ SİSTEMİ
Vergi paketindeki ikinci yeni uygulama ise ‘asgari gelir vergisi’ sistemi olacak. Vergi mevzuatına yeni eklenecek bu düzenleme, doktorluk, mühendislik gibi bazı meslek gruplarının yıllık kazançları üzerinden peşin vergi alınmasını öngörüyor.

Bu düzenleme de Özellikle, doktor, diş hekimi, mali müşavir vs. gibi meslekleri yapıp da yıllardır vergi ödemeyenler söz konusu. Hatta 20 yıldır faaliyetteler ama maalesef sürekli zarar beyan edenler var. Zarardaysan bir işletme 20 yıl niye çalışsın? Vergisiz kazanç olmaz. Bunları tevkifata tabi tutacağız. Yani peşin vergi gibi olacak. Bir alt sınır belirlenecek. Her hâlükârda belli bir oranda asgari bir gelir vergisi ödeyecek. Yılsonunda ‘Ben zarar ettim’ deyip bunu belgelendirirse bir mahsuplaşma olacak. Ancak alt sınırdaki vergiyi yine de ödeyecek. Çünkü bu alanda bir vergi kaçağı var. Bunu önlemeye dönük bir adım olacak” şeklinde gerekçelendiriliyor

KRİPTOYA DA VERGİ GELİYOR
Vergi Paketi’nde ayrıca kripto varlıklardan işlem vergisi alınması, gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve gayrimenkul yatırım fonlarının bünyelerindeki gayrimenkullerden elde edilen gelirler üzerinden yüzde 15 oranında asgari kurumlar vergisi ödenmesine yönelik düzenlemeler yer alacak. Yine Kamu Özel İşbirliği projelerinden elde edilen gelirlerden alınan verginin de artırılması öngörülüyor. Bazı maden aramalarında uygulanan KDV istisnasının kaldırılması da pakette yer ayacak.

YURT DIŞI ÇIKIŞ HARÇLARI 10 KAT ARTIRILACAK
Vergi paketinde yurt dışı çıkış harçlarına zam yapılması da bekleniyor. Buna göre mevcutta 150 lira olan yurt dışı çıkış harcının 1.000 lira ile 1.750 lira aralığında artması öngörülüyor. Eğer harç 1.000 lira olarak belirlenirse artış oranı yüzde 566, 1.750 lira belirlenirse yüzde 1.066 olacak.

kaynak: www.haymanagazetesi.org

Kaynak: Haber Merkezi