Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Çankırı’ya gerçekleştirdiği ziyaret sırasında su tasarrufu ve gelecekte su kaynaklarının sürdürülebilirliği konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Çankırı Valiliği ziyaretinin ardından İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün düzenlediği Üretim Planlaması Sunumu programına katılan Bakan Yardımcısı Gizligider, su kaynaklarının hızla azalması ve bu konuda alınması gereken tedbirler hakkında konuştu.

Gelecekte su fakirliğiyle karşılaşabileceğimizi belirten Gizligider, nüfus artışıyla birlikte su kaynaklarının azaldığına dikkat çekti. “2050 yılında Türkiye nüfusunun 105 milyon olması bekleniyor. Şu anda kişi başına bin 313 metreküp su düşerken, 5 yıl içinde bu miktar 975 metreküpe kadar inebilir. Bu, su fakirliği sınırı dediğimiz seviyenin altına denk geliyor,” dedi.

Josep Borrell: "İsrail'e verilen süre, daha fazla ölüm anlamına gelebilir" Josep Borrell: "İsrail'e verilen süre, daha fazla ölüm anlamına gelebilir"

Gizligider, suyun tarım için de kritik bir kaynak olduğunu belirterek, “Sulu tarımla kuru tarım arasında en az 4 kat fark var. Bu yüzden tarımda suyu doğru kullanarak, sürdürülebilirliği sağlamalıyız,” ifadelerini kullandı. Geleceği planlarken bugünün kaynaklarını tüketmememiz gerektiğini vurgulayan Gizligider, su kaynaklarının dikkatli kullanılması gerektiğini söyledi.

“Su varsa hayat var, su yoksa hiçbir şey yok. Bu yüzden suyu temele koyarak, yönlendirici olmayı hedefliyoruz. Halkımızla kol kola girip bu süreci beraber yönetmeliyiz,” dedi. Sürdürülebilirlik kavramının giderek daha fazla önem kazanacağını ifade eden Bakan Yardımcısı, kaynakların dikkatli kullanılmaması halinde gelecekte ciddi sorunlarla karşılaşılacağını belirtti.

Programın sonunda, su tasarrufu konusunda toplumsal farkındalığın artırılmasına yönelik çalışmaların süreceği vurgulandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı