Malatya Şeker Fabrikası'nda hedef 55 bin ton şeker üretimi Malatya Şeker Fabrikası'nda hedef 55 bin ton şeker üretimi

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Türkiye ve Almanya arasında 60 milyar dolarlık bir ticaret hedefi için çalışmaların sürdüğünü açıkladı.

Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TD IHK) “TOGG ve Trendyol desteğiyle Kars’tan Edirne’ye” adlı roadshowu çerçevesinde, ATO işbirliğiyle düzenlenen “Türk Şirketleri için Almanya’da Yatırım ve Şirketleşme Fırsatları” toplantısı ATO Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan Baran, Türkiye ile Almanya arasındaki köklü ve çok yönlü ilişkilerin önemine değindi. Baran, "Almanya ile 50 milyar doları aşan bir ticaret hacmine sahibiz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, ikili ticaret hacmini 60 milyar dolara ulaştırma hedefini belirlemişti, bu hedef doğrultusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi.

Baran, doğrudan yatırım konusunda da iki ülke arasındaki güçlü bağlara vurgu yaparak, Türkiye'de 8 bini aşkın Alman sermayeli şirketin faaliyet gösterdiğini ve bu şirketlerin yaklaşık 200 bin kişiye istihdam sağladığını belirtti. Almanya’daki Türk işletmelerinin sayısının ise 100 bin civarında olduğunu söyleyen Baran, bu işletmelerin 50 milyar avrodan fazla ciro ürettiğini ve yaklaşık 500 bin kişiye iş imkânı sunduğunu ifade etti.

Baran, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecinde Almanya'nın destekleyici tutumunu hatırlatarak, "Almanya'nın bu tutumu bizim için çok değerli. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, Yeşil Mutabakat ve vize serbestliği konularında devam eden desteği bekliyoruz. Vize konusundaki sıkıntılar, üyelerimizin ticaretine engel teşkil ediyor" şeklinde konuştu.

Toplantıda Almanya'da yatırım yapma ve şirket kurma prosedürlerinin önemi de vurgulandı. Açılış konuşmasının ardından TD-IHK Genel Sekreteri Okan Özoğlu ve Trendyol Ankara Satış ve İş Geliştirme Yöneticisi İlkcan Soluk sunumlar gerçekleştirdi.

Toplantının ilerleyen bölümünde ise TD-IHK Genel Sekreteri Okan Özoğlu, TD-IHK Yönetim Kurulu Üyesi Süreyya İnal ve diğer uzmanların katılımıyla Almanya'ya yatırım süreçleri, şirket kurma prosedürleri, vergi yükümlülükleri ve teşvik imkânları gibi konulara dair bir panel düzenlendi. Toplantıya ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Temel Aktay, Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Ömer Çağlar Yılmaz, TD-IHK Genel Sekreter Yardımcısı Sevgi Kalaycı ve çok sayıda ATO üyesi katıldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı