Anayasa Mahkemesi (AYM), Ankara'da düzenlediği "Basın Bilgilendirme Toplantısı" ile gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu. Toplantıda AYM Başkanı Kadir Özkaya, HDP'nin kapatılma davasının sürecine dair bilgiler paylaştı. 

Başkan Özkaya, HDP kapatma davasında raportörün esas incelemesinin devam ettiğini belirtti. İddianamenin niteliği açısından bu davanın diğerlerinden farklı olduğunu vurgulayan Özkaya, "İddianamede 3 binden fazla kovuşturma ve soruşturma dosyası delil olarak gösteriliyor. Bu adli dosyaların bazıları halen devam ediyor. Raportör, gerekli güncellemeleri yaparak incelemeyi sürdürüyor. 1 yıl 6 aydır raportör incelemesi devam etmekte" dedi.

Çankırı AK Parti Gençlik Kolları'ndan Bayramören Ziyareti Çankırı AK Parti Gençlik Kolları'ndan Bayramören Ziyareti

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin AYM'ye yönelik eleştirilerine yanıt veren Özkaya, Anayasa Mahkemesi'nin kararlarıyla yoluna devam ettiğini ifade ederek, "Bu tür tartışmalarla ilgili yorum yapmayacağım" diye ekledi.

Yargıtay ile AYM arasındaki gerginliklere de değinen Özkaya, "İki yüksek yargı kurumunun bu tür tartışmalar hakkında konuşmasını doğru bulmuyorum. AYM’nin bireysel başvurularda ihlal kararı oranı yüzde 3 seviyelerinde. Bu durum, AYM’nin iddia edildiği gibi temyiz işlemi yapmadığının önemli bir göstergesidir. AYM, Yargıtay’da içtihat değişikliğine neden olacak bir karar verecekse o dosyada Yargıtay ile görüşme yapıyor" şeklinde konuştu.

Gezi Parkı davası hükümlüsü Can Atalay’a yönelik yargı kararına uyulmaması nedeniyle yapılan üçüncü başvuruya ilişkin soruları yanıtlayan Özkaya, bu bireysel başvuruların ne zaman değerlendirileceği konusunda kesin bir takvim veremeyeceğini ancak sürecin uzamayacağını vurguladı.

Başkan Özkaya, "Sokak Hayvanları" yasasına da değinerek, raportöre bu konuda öncelik vermeleri talimatını verdiklerini söyledi. "Elindeki dosyaları bir kenara bırak, bu dosyaya yoğunlaş" dediklerini belirten Özkaya, rapor tamamlandığında konunun hemen gündeme alınacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı