Bilecik'in Pazaryeri ilçesine bağlı Arpadere köyünde, 3 yıl önce başlatılan "Maviyemiş Üretimini Yaygınlaştırma Projesi" büyük bir başarıya ulaştı. Köyde atıl durumda olan 8 dekarlık araziye, yüzde 50 hibe desteğiyle 15 bin adet maviyemiş fidanı dikildi. Bu projenin amacı, kurak arazide maviyemiş yetiştiriciliğini başlatarak köylülerin gelirini artırmaktı.

Projenin ilk yılında fidanlar dikildi ve birkaç yıl sonra ilk hasat zamanı geldi. Köydeki çiftçilerden Mehmet Demir, diktiği fidanlardan ilk hasadını gerçekleştirdi. İlk hasat sonrasında köy genelinde tarımsal üretimi artırmak amacıyla yapılan desteklerin etkisiyle her yıl yaklaşık 10 ton maviyemiş hasadı bekleniyor.

ASO, sanayi desteklerini anlatan kapsamlı bir rehber hazırladı ASO, sanayi desteklerini anlatan kapsamlı bir rehber hazırladı

Maviyemişler, Pazaryeri ilçesindeki kadınlar tarafından özenle toplanıyor ve İstanbul, Trabzon ve Ankara gibi büyük şehirlerdeki marketlere gönderiliyor. Bu şekilde, köy halkı için yeni ve sürdürülebilir bir gelir kaynağı oluşturulmuş oldu.

Proje sadece ekonomik yönden değil, aynı zamanda çevresel ve sosyal yönden de köye olumlu etkiler sağladı. Kurak arazide başarıyla uygulanan maviyemiş yetiştiriciliği, bölgedeki tarımsal çeşitliliği artırarak ekonomik kalkınmaya katkıda bulunuyor.

Bilecik'in Pazaryeri Ilçesine Bağlı Arpadere Köyünde12654

Kaynak: İhlas Haber Ajansı