Nevşehir merkezli olarak yürütülen geniş çaplı bir dolandırıcılık operasyonunda, bin 500'den fazla kişiyi mağdur ettiği tespit edilen bir suç şebekesi çökertildi. Nevşehir Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, bir müştekinin şikayeti üzerine başlattığı 16 aylık teknik ve fiziki takip sonucunda, çetenin Google haritalar üzerinden dolandırıcılık yaptığı belirledi.

Aksaray'da Tur Otobüsü Şarampole Devrildi: 6 Ölü, 29 Yaralı Aksaray'da Tur Otobüsü Şarampole Devrildi: 6 Ölü, 29 Yaralı

Yurtdışına kayıtlı numaralar üzerinden müştekilere mesaj göndererek, Google haritalarda çeşitli işletmelere yorum yapma ve puan verme karşılığında küçük ödemeler yaparak güven sağlayan çete, ardından daha yüksek ödemeler yapacaklarını vaat ederek mağdurlardan "VIP gruba" geçiş parası talep etti. Toplanan paralar önce farklı hesaplara, daha sonra kripto para cüzdanlarına aktarıldı. Nihayetinde, bu paraların kripto borsasına ya da herhangi bir kişiye ait olmayan soğuk cüzdanlarda toplandığı ve buradan nakde çevrildiği ortaya çıkarıldı.

Şebeke liderinin Diyarbakır’da berberlik yaptığı tespit edildi. Nevşehir'deki soruşturma sonucunda, dolandırıcılık şebekesinin il genelinde 13 kişiyi mağdur ederek toplamda 811 bin TL'yi soğuk cüzdanlara aktardığı anlaşıldı. 16 aylık titiz çalışmanın ardından operasyon için düğmeye basıldı. Siber Suçlarla Mücadele ekipleri, Diyarbakır başta olmak üzere İstanbul, Ankara, Adana, İzmir, Kocaeli ve Mersin gibi büyükşehirlerin de dahil olduğu 19 ilde eş zamanlı operasyon düzenledi.

Operasyon kapsamında 95 adrese baskın yapıldı ve 92 şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüphelilerden 76’sı, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Yapılan incelemelerde, çetenin dolandırıcılık faaliyetlerinden elde ettiği paraların izini kaybettirmek için kripto para cüzdanlarını kullandığı belirlendi. Operasyon sonucunda büyük miktarda maddi zarara uğrayan mağdurlar, adaletin yerini bulmasını bekliyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı