Bartın Üniversitesi (BARÜ) tarafından düzenlenen “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” etkinlikleri çerçevesinde, “Dini Boyutuyla 15 Temmuz” başlıklı bir konferans gerçekleştirildi. Konferansta, 15 Temmuz darbe girişimi dini boyutlarıyla incelenerek birlik ve beraberlik mesajları verildi.

Bartın Valiliği ve BARÜ işbirliğiyle düzenlenen etkinlikte, darbe girişiminin dini, tarihi ve sosyolojik yönleri ele alındı. Milletin demokrasiye olan inancının gelecek nesillere aktarılmasının önemi vurgulandı. Kutlubey Yerleşkesi Kütüphane Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinliğin açılış konuşmalarını Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan ve BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun yaptı.

Vali Arslan, konuşmasında ülkenin bekasını hedef alan hain darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlandığını belirterek, "8 yıl önce 15 Temmuz 2016’da Türk milletinin demokrasiye olan inancı ve vatan sevgisiyle tüm dünyaya örnek teşkil eden bir direniş sergilendi. O günki kahramanlığıyla tarihe adını altın harflerle yazdıran aziz milletimiz, şehitlerimizin bizlere bıraktığı mukaddes emanetin sorumluluğunu daima taşıyacak ve milli iradesine yöneltilen her türlü girişime asla izin vermeyecektir," dedi.
“O gece sadece şanlı bir zaferi değil, geleceğimizi de kazandık”
15 Temmuz'da yaşananların toplum hafızasından silinmeyeceğini söyleyen Rektör Uzun, “Ülke olarak terörle mücadelede kritik bir eşikten geçtiğimiz o günlerde, şer odaklarının ortağı konumundaki FETÖ’nün darbe girişimiyle karşı karşıya kaldık. Millet iradesinin hiçe sayıldığı hain darbe girişimine karşı tek yürek ve tek bilek olarak sadece şanlı bir zaferi değil, aynı zamanda geleceğimizi de kazandık. Aziz milletimiz, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde vatanına, bayrağına, bağımsızlığına ve geleceğine olan bağlılığını bir kez daha ispatlamıştır. Bizler canları pahasına vatan müdafaası yapan ve milli irade destanını yazan şehitlerimiz ile milletimizin direnişini 8 yıl değil 80 yıl da geçse unutmayacağız, unutturmayacağız” diye konuştu.

Türkiye’nin İlk Ebeveyn-Uzman Buluşma Platformu Momtalks Bursa’da gerçekleştirildi Türkiye’nin İlk Ebeveyn-Uzman Buluşma Platformu Momtalks Bursa’da gerçekleştirildi

BARÜ İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammed Yamaç, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ejder Okumuş da konuşmacı olarak yer aldı. 15 Temmuz’un siyasi, askeri, ekonomik birçok boyutu olduğunu ancak ana faktörün din faktörü olduğunu belirten Doç. Dr. Yamaç, “Bir süreç olarak düşündüğümüzde dinin ana faktör olarak darbe girişiminin zeminine oturtulduğunu görebiliriz. Başlangıçta din zemininde vücut bulan örgüt, zamanla askeri, hukuki, siyasi ve eğitim alanına da yayılmıştır. Temel meşruiyetini yanlış bilgilerle dine dayandıran örgüt, halkı inançları üzerinden kandırarak farklı ideolojik perspektiflere bürünmüştür” dedi.
Prof. Dr. Okumuş “Örgütlü küresel bir yapı olan FETÖ, dini argümanlarla hedeflerini meşrulaştırmaya çalışarak insanların inançlarını istismar ederek dini araçsallaştırdı. Bizim bu olayları farklı kavramlar üzerinden bilimsel olarak değerlendirmemiz lazım. Paralel yapıları iyi görüp gözlemlemeli ve din konusunda bilgilenip bilinçli olarak mücadele etmeliyiz. Bu yapının geçmişi ve şimdisi var. Akademik çalışmaların artırarak üniversiteler öncülüğünde kendimizi geliştirmeli, darbeci zihniyetlere karşı bir ve bütün olmalıyız. Bunun en büyük örneğini 15 Temmuz gecesi gördük. Tüm renkleriyle her gruptan, her ideolojik görüşten insanlar darbeye karşı duvar oldu. O gece milletimiz kahramanlık destanı yazdı” diye bilgilendirmelerde bulundu.
15 Temmuz darbe girişiminin dini boyutuyla ele alındığı konferansın ardından, Bartın Üniversitesi Kütüphane Fuaye alanında iki ayrı sergi açıldı. BARÜ Bartın Meslek Yüksekokulu Grafik Tasarım Programı öğrencileri tarafından hazırlanan “Milletin Zaferi Poster Sergisi”nde, 15 Temmuz darbe girişiminde halkın gösterdiği direnişi yansıtan eserler sergilendi.

15 Temmuz Kitapları Sergisi
Ayrıca, darbe girişimi ve kazanılan zaferin farklı bakış açılarıyla kaleme alındığı eserlerin tanıtıldığı “15 Temmuz Kitapları Sergisi” de katılımcılara sunuldu. BARÜ Kutlubey Yerleşkesi Kütüphanesi bünyesinde bulunan bu sergi, 15 Temmuz hain darbe girişiminin sosyal, ekonomik, psikolojik ve kültürel etkilerini ele alan kitaplara erişim yollarını da anlattı.

Yoğun ilgiyle gerçekleştirilen “Milletin Zaferi” programı, millet iradesi ve bütünlüğünü hedef alan girişimlerin bir daha yaşanmaması temennisiyle sona erdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı