ÖZELHABER/ Çankırı Karatekin Üniversitesi 2023-2024 eğitim ve öğretim döneminin bitimine sayılı günler kala Çankırı’ya eğitim görmek için gelen öğrenciler Çankırı’da ki eksik gördüklerini cankirihaber.net’ e açıkladılar. Gelecek dönemde Çankırı’da eksikliklerin düzelmesini bekledikleri dile getirdiler.
Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde okumak için Çankırı’ya gelen öğrenciler eksikliklerin göz önünde bulundurularak çözüme kavuşturulmasının iyi olacağını ifade ettiler.
“Otobüslerde ayakta gitmek zorunda kalıyoruz”
Şehir içi otobüs seferlerinin az olduğunu belirten Çankırı Karatekin Üniversitesi Sağlık Bölümü Öğrencisi Pınar Kaya, “Otobüs seferlerinin az olması ve sefere çıkarılan otobüslerin kapasitesi yetersiz olması saatlerce duraklarda beklememize sebep oluyor. Duraklar çok dolu oluyor. Daha sonraki otobüsü beklemek gerekiyor. Beklemenin yanı sıra otobüse bine bilmek için izdiham yaşıyoruz. Herkes bir an önce bine bilmek için boğuşmalar, kavgalar, gürültüler oluyor. Rahat rahat bir şekilde otobüse binilmiyor. Bence otobüslerin en azından sayıları arttırılması gerekiyor, seferlerinin sayısı da arttırılması gerekiyor ve otobüse zaten binebilsek bile oturmayı geçtim. Ayakta bir sürü insan sıkış sıkış adım atılacak yer olmuyor. Benim normal koltukta oturmam bile benim için yeterince tehlikeliyken birde ayakta gitmek zorunda kalıyoruz. O kadar insanın birlikte gitmesi, herhangi bir şekilde bir kaza anında aşırı derecede çok kötü sonuçları olabilir. Öğrencilerin hiç emniyette olduğunu düşünmüyorum. Genel olarak şehrin büyük bir çoğunluğunu öğrenciler oluşturuyor. Bu yüzden ben de bir öğrenci olarak kendi adıma konuşuyorum ve öğrenci arkadaşlarım adına konuşuyorum.” Dedi.
“Ev sahipleri öğrencilere çok önyargılı”
Çankırı nüfusuna oranla önemli sayıda öğrenci olması Çankırı’ya ekonomik katkısının da ciddi olduğunu ve Çankırı’nın da halkının öğrencilere sahip çıkmadığını ifade eden üniversite öğrencisi Pınar Kaya, “Öğrenci olarak herhangi bir şekilden ev tutmak istesek, eve çıkmak istesek, ev sahipleri öğrencilere karşı aşırı derecede ön yargılı. Çünkü öğrenciler buna muhtaç gözü ile bakıyorlar. Evin kirası ayrı bir şey, faturaları, evin ihtiyaçları yani kalan öğrenci arkadaşlarımdan da bildiğim üzere çok hakkımız yeniyor. Her şey çok pahalı onun dışında zaten ev bulmak yeterince büyük bir sorun olduğu gibi eve çıkmak daha büyük bir sorun. Biz bir şekilde kendimizi idare edebilecek duruma gelsek bile ev sahipleri öğrenciyi hoş karşılanmıyor. Çünkü genel olarak şehir dışından geldiğimiz için eve çıkmaya ihtiyaçları oluyor. Yurtlarda yer olmadığında mecbur ev bakmak zorunda kalıyoruz. Ev sahipleri de yurtlarda yer olmadığı için ev ardağımızı bilerek muhtaçlar gözüyle bakıyorlar bize bu hoş bir durum değil.” Şeklinde konuştu.
“Çankırı’da sosyalleşmek için çok fazla aktivite yok”
Çankırı Karatekin üniversitesi psikoloji bölümü öğrencisi Gülistan Ecin, “Çankırı da sosyalleşmek için yapabileceğimiz çok fazla bir aktivite yok ders çalışmak için veya sosyalleşmek için kafelere gidiyoruz. Ama içecek fiyatlarının pahalılığı yüzünden yapabileceğimiz basit bir aktiviteyi bile gerçekleştiremiyoruz. Biz öğrencilerin hesabımıza giren burs miktarı 2000 TL üzerinden değerlendirecek olursak aylık sosyalleşme giderini karşılayamıyoruz” ifadelerinde bulundu.