Türkiye, dünya makarna pazarında her geçen yıl başarısını arttırarak dünya ikinciliğini koruyor. Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Başkanı M. Aykut Göymen, Türkiye’nin yıllık 3 milyon tonluk üretim kapasitesiyle dünya makarna pazarında söz sahibi olduğuna dikkat çekti. Geçen yıl yapılan 1 milyon 300 bin ton ihracatın ardından bu yıl 1,5 milyon ton hedeflediklerini belirten Göymen, "İlk 8 ayda 985 bin ton ihracata ulaştık, yıl sonunda 2,2 milyon ton üretim bekliyoruz," dedi.

Kocaeli'deki Çocuk Cinayetinde Şok Gelişme: Baba Murat R.'nin Cezai Ehliyeti Tam! Kocaeli'deki Çocuk Cinayetinde Şok Gelişme: Baba Murat R.'nin Cezai Ehliyeti Tam!

Göymen, makarna üretiminde Türkiye’nin önde gelen bölgesi olan Güneydoğu’nun önemine vurgu yaparak, Türkiye’deki toplam makarna üretiminin yüzde 58’inin bu bölgeden geldiğini, özellikle Gaziantep ve Mardin’in sektörde lider olduğunu ifade etti. “Gaziantep, Türkiye’nin makarna üretiminde yüzde 53, Mardin ise yüzde 5 paya sahip. Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 65-70’i Güneydoğu’dan gerçekleştiriliyor. Bu yıl ihracatta beklenen 1,5 milyon tonun yaklaşık 1 milyon tonluk kısmı buradan yapılacak,” açıklamasında bulundu.

Türkiye’nin makarna ihracat yolculuğu, 1990’larda yıllık 15-20 tonluk küçük miktarlarla başlamış olsa da bugün bu rakam milyon tonlara ulaştı. Göymen, Türkiye'nin ihracat payının artmasında üretici firmaların payına da değindi: "Ülkemizde 25 makarna üreticisi var, her biri üzerine düşeni yaparak ülkemizi bu alanda üst sıralara taşıyor."

İhracat pazarları arasında Güney Amerika, Afrika ve Asya ülkelerinin bulunduğunu belirten Göymen, "Türk makarnası, 166 ülkeye ulaşıyor. Başta Venezuela, Gana, Somali, Japonya ve Çin olmak üzere dünya sofralarını süslüyoruz," ifadelerini kullandı.

Dünya makarna ticaretinden yüzde 25 pay alan Türkiye, bu başarıyı daha da ileriye taşımayı hedefliyor. Göymen, “Bu yıl 1,5 milyon ton ihracat hedefimize ulaşıp sektör olarak ülke ekonomisine katkımızı artıracağız," diyerek sektörün gelecekteki planlarına dair ipuçları verdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı