Cengiz Çandar, gazeteci, yazar ve siyasi analist olarak çalışmaktadır. Halen Radikal gazetesinde yazılarına devam etmekte ve güncel siyasi konular üzerine yorumlar yapmaktadır. Ayrıca, geçmişte Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın özel danışmanı olarak görev almış, Orta Doğu tarihi ve politikası üzerine dersler vermiştir.

Cengiz Çandar kimdir?

1948 yılında Ankara’da doğan Cengiz Çandar, köklü bir eğitim geçmişine sahip eski gazeteci ve yazardır. İlkokul eğitimini Ankara’daki Namık Kemal İlkokulu'nda tamamladıktan sonra, ortaokul öğrenimini Kayseri’deki Talas Amerikan Okulu'nda sürdürmüştür. Liseyi Mersin’deki Tarsus Amerikan Koleji’nde bitiren Çandar, 1970 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun olmuştur.

Üniversite eğitiminden sonra ODTÜ’de asistan olarak görev yapan Çandar, Osmanlı Devleti'nin Çandarlı ailesine mensup olduğu bilgisiyle dikkat çekmiştir. 1970-1971 yıllarında, Doğu Perinçek’in liderlik ettiği Proleter Devrimci Aydınlık dergisinin yazı işleri müdürlüğünü üstlenmiş ve 68 kuşağı gençlik hareketlerinde aktif bir rol almıştır. 12 Mart askeri darbesi sonrasında yurtdışına kaçan Çandar, Filistin direnişiyle bağlantılı olarak Şam ve Beyrut’ta yaşamış, ardından Cenevre, Paris ve Amsterdam’da bulunmuştur.

1976 yılında “Vatan” gazetesinde dış haberler şefi olarak gazetecilik kariyerine başlayan Çandar, Türk Haberler Ajansı, Cumhuriyet, Hürriyet ve 1989-1991 yıllarında Güneş gazetesinde çalışmıştır. 1991-2000 yılları arasında Sabah gazetesinde önemli görevlerde bulunmuş, daha sonra Yeni Şafak ve Referans gazetelerinde yazmıştır. 1980’lerin başında Lübnan ve İran gibi bölgelerde bulunmuş, ikinci yarısında ise Doğu Avrupa ve eski Sovyetler Birliği’nde gazetecilik yapmıştır.

1991-1993 yılları arasında Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın özel danışmanı olarak görev alan Çandar, 1993-1995 yıllarında Bosna-Hersek başta olmak üzere Balkanlar’a yönelmiştir. 1997-1999 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Orta Doğu tarihi ve politikası dersleri vermiştir. 1999-2000 yıllarını ABD’de geçirmiş ve kariyerine Radikal gazetesinde yazarlık yaparak devam etmiştir.

2013 Gezi Parkı olayları sırasında 'kırmızı fularlı kız' olarak bilinen Ayşe Deniz Karacagil'in PKK terör örgütüne katılmasını eleştiren ifadeler kullanmış ve bu durum tartışmalara neden olmuştur. Ayrıca, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile ilgili açıklamaları ve ilişkileri dikkat çekmiştir. 2018 yılında İngiliz İşçi Partisi Kongresi’nde “Türkiye: Demokrasinin Sonu mu?” konulu konferansa davet edilmiştir.

Cengiz Çandar Kimdir

Necat Banaz kimdir? Neden vefat etti? Necat Banaz kimdir? Neden vefat etti?

Cengiz Çandar nereli?

Cengiz Çandar, 1948 yılında Ankara, Türkiye'de doğmuştur. Dolayısıyla, aslen Ankaralı olduğu tahmin ediliyor.

Cengiz Çandar ne iş yapıyor?

Cengiz Çandar, gazeteci ve yazar olarak çeşitli medya organlarında çalışmıştır. Halen Radikal gazetesinde yazılarına devam etmektedir. Ayrıca, Orta Doğu tarihi ve politikası üzerine dersler vermiştir. Geçmişte Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın özel danışmanı olarak görev almış ve siyasi analizler yaparak Türk medya ve siyasetinde önemli bir figür olmuştur.  Aynı zamanda, çeşitli konferanslara katılarak güncel siyasi konular üzerine görüşlerini paylaşmaktadır.

Cengiz Çandar kaç yaşında?

Cengiz Çandar, 1948 doğumlu olduğu için 2024 itibarıyla 76 yaşındadır.

Cengiz Çandar'ın kitapları

  • 1976 – Direnen Filistin
  • 1981 – Dünden Yarına İran
  • 1983 – Ortadoğu Çıkmazı
  • 1983 – Tarihle Randevu
  • 1987 – Güneşin Yedi Rengi
  • 1999 – Benim şehirlerim
  • 2012 – Mezopotamya Ekspres

Kaynak: Haber Merkezi