Türkiye, NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü (KFOR) komutanlığını düzenlenen törenle İtalya'ya devretti. Priştine'deki karargâhta gerçekleştirilen devir teslim törenine Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Başbakan Albin Kurti, Türkiye Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Priştine Büyükelçisi Sabri Tunç Angılı ve diğer bakanlar katıldı.

İtfaiyeden Kritik Uyarı: Baca Temizliğinizi İhmal Etmeyin! İtfaiyeden Kritik Uyarı: Baca Temizliğinizi İhmal Etmeyin!

Törende, Türkiye ve İtalya'nın milli marşları okundu. KFOR'un komutanlık görevi, Türk Tümgeneral Özkan Ulutaş’tan İtalyan Tümgeneral Enrico Barduani'ye devredildi. 

Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, KFOR'un 25 yıldır Kosova'nın güvenliğini sağlamak için önemli adımlar attığını vurgulayarak, “KFOR'un görevi en başarılı ve en uzun süredir. Kosova halkı ve kurumları KFOR ile iş birliğine devam edecektir” dedi. Osmani, Kosova'nın tüm vatandaşlarına güvenlik ve refah sunan bir ülke olduğunu ifade etti.

Görevini devreden Tümgeneral Özkan Ulutaş, KFOR'un 25. kuruluş yıl dönümünü kutlayarak, “Bu süre zarfında uluslararası toplum üyeleri, ilişkileri geliştirerek ve vatandaşların güvenliğini sağlayarak kamu güvenliğine katkıda bulundu” dedi. 

Törenin ardından, Kosova Cumhurbaşkanı Osmani, görev süresi tamamlanan Tümgeneral Özkan Ulutaş’a madalya takdim etti. Türkiye, geçtiğimiz yıl KFOR’un komutasını ilk kez devralmıştı. 1999 yılında Sırbistan’a yönelik başlatılan NATO hava operasyonu sonrası kurulan KFOR, 12 Haziran 1999’dan bu yana Kosova’da görev yapıyor. Şu anda KFOR’da NATO üyesi 21, üye olmayan 6 olmak üzere toplam 27 ülkeden 4 bin 500'ün üzerinde uluslararası askeri personel bulunuyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı