Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde açılan “Aşkla Düğümlenen Sanat: Türk Halıları” sergisi büyük ilgi gördü. Sergi, Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait toplam 38 tarihi halıyı ziyaretçilerin beğenisine sundu.

Bu yıl İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Doğu Halıları Konferansı (ICOC) kapsamında hazırlanan sergi, ICOC'un 15. kez gerçekleştirdiği etkinliklerle paralel olarak organize edildi. Etkinliklerin ana teması “Halı Dokumacılığı ve Koleksiyonculuğunun Geçmişi ve Geleceği” olarak belirlendi. Bu temaya uygun olarak hazırlanan sergi, 23 Ağustos 2024’e kadar açık kalacak ve sanatseverler sergiyi ücretsiz olarak ziyaret edebilecek.

Çankırı'da 2023 Yılında Müze Ziyaretçi Sayısı Rekor Kırdı Çankırı'da 2023 Yılında Müze Ziyaretçi Sayısı Rekor Kırdı

Türk ve İslam Eserleri Müzesi Müdürü Ekrem Aytar, sergi hakkında bilgi vererek, “Müzemiz, 1914 yılında kurulan Osmanlı'nın son müzesidir ve bu yıl 111. yılımızı kutluyoruz. Müzemize Osmanlı'nın çeşitli eyaletlerinden, camilerden, türbelerden ve tekkelerden sanat değeri taşıyan halılar, yazma eserler ve ahşap eserler getirilmiş ve koruma altına alınmıştır. 6-9 Haziran tarihlerinde İstanbul'da düzenlenen ICOC kongresiyle paralel olarak, müzemizde Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait 38 halıyı içeren bir sergi düzenledik. ICOC’a katılan 200’e yakın halı tutkunuyla akademisyenler ve koleksiyonerler, bu sergiyle buluştu. Müzemizin bin 700 halıdan oluşan envanterinden seçilen bu 38 halı, özellikle 13. yüzyıldan kalma hiç sergiye çıkmamış Selçuklu halılarıyla dikkat çekiyor. Ayrıca Osmanlı dönemine ait vakıf eserlerinde ve camilerde kullanılan halılar da sergide yer alıyor,” dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı