Yaz tatilinin ardından çocuklarda artan turist ishaline dikkat çeken Medipol Bahçelievler Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, aileleri sıvı kaybı ve beslenme bozukluklarına karşı uyardı. Tatil dönüşü özellikle çocuklarda sıklıkla görülen turist ishalinin, havuzlar, denizler, yeterince yıkanmamış taze sebze ve meyveler ile bozulma eğilimli gıdalardan kaynaklandığı belirtildi. Ayrıca, çocukların tatil boyunca tükettiği ketçap ve mayonez gibi yiyeceklerin de bu durumu tetikleyebileceği ifade edildi.

Prof. Dr. Güzel, turist ishalinin genellikle karın ağrısı, kusma, bulantı, halsizlik ve ateş gibi belirtilerle kendini gösterdiğini ve bu şikayetlerin tatil sırasında olduğu kadar tatil sonrası dönemde de ortaya çıkabileceğini söyledi. Son günlerde bu tür şikayetlerde artış gözlemlendiğini vurgulayan Güzel, çocukların sıvı ve besin alımının önemine dikkat çekti.

Prof. Dr. Güzel, "Tatilde artan turist diyareleri ile karşılaşıyoruz. Havuzlar, denizler, yıkanmamış sebzeler ve meyveler, bozulma eğilimli gıdalar ve ketçap, mayonez gibi yiyecekler, çocuklarda sıklıkla bu duruma yol açabiliyor. Turist diyareleri genellikle ishal ile kendini gösterir ve çocuklarda karın ağrısı, kusma, bulantı, halsizlik ve ateş gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtiler seyahat sırasında olduğu kadar tatil sonrası dönemde de ortaya çıkabilir. Çocuğun besin ve sıvı alımına dikkat etmek çok önemlidir" şeklinde konuştu.

Dr. Hüseyin Sarıkaya, Ilgaz Devlet Hastanesi'nde Sağlık Hizmetlerini Gözden Geçirdi Dr. Hüseyin Sarıkaya, Ilgaz Devlet Hastanesi'nde Sağlık Hizmetlerini Gözden Geçirdi

Prof. Dr. Güzel, özellikle 2 yaş altı çocuklarda turist ishalinin hayati tehlike oluşturabileceğini belirterek, bu durumlarda bir çocuk hekimine başvurulmasının şart olduğunu vurguladı. Güzel, "Sıvı kaybı ve dehidratasyon, çocuğun direncini daha da düşürebilir. Kusma, ateş, karın ağrısı ve krampların artması, besin ve sıvı alımının azalması durumunda bir çocuk hekimine başvurmak gereklidir. Turizm bölgelerinde görülen bakteriler, parazitler ve viral enfeksiyonlar bu sorunlara yol açabilir. Özellikle 2 yaş altındaki çocuklarda sıvı kaybı ve diğer belirtilerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği için bu duruma büyük önem verilmelidir" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı