Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye genelinde 1.3 milyon gıda denetimi gerçekleştirdiklerini açıkladı. Amaçlarının vatandaşların hijyen ve sağlık açısından korunması olduğunu belirten Yumaklı, bu denetimlerle ilgili olarak yaklaşık 600 milyon liralık idari para cezası kesildiğini de duyurdu.

Karaman’da elma hasadına katılan Bakan Yumaklı, Avrupa’nın en büyük tek parça elma bahçesini ziyaret ederek üreticilerle bir araya geldi. Türkiye’nin elma üretiminde dünya genelinde ikinci, ihracatta ise yedinci sırada bulunduğunu ifade eden Yumaklı, “Üreticilerimiz hızla küresel pazarda söz sahibi olmaya devam ediyor” dedi. 

Yumaklı, tarımsal üretimin pazarlama ayağının önemine dikkat çekerek, "Üreticilerimiz teknolojiyi kullanarak hem elmayı hem de tarımsal üretim için gerekli diğer teknolojileri ihraç eder hale geldi" dedi. Üretim planlaması, sözleşmeli üretim ve işlenmeyen arazilerin değerlendirilmesi konularında çalışmaların devam edeceğini belirten Yumaklı, Türkiye'nin tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, dünya genelinde ise ilk 10'da yer almasını hedeflediklerini vurguladı.

Özgür Özel ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun şahitlik ettiği düğün Antalya’da gerçekleşti Özgür Özel ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun şahitlik ettiği düğün Antalya’da gerçekleşti

Bir gazetecinin nişasta bazlı şekerin sağlığa etkileri ve şeker pancarının planlı üretim modeline dahil edilip edilmeyeceği konusundaki sorusuna Yumaklı, "Tarımsal üretim planlamasına kendi dinamikleri olan ürünleri dahil etmedik" yanıtını verdi. Ancak bu ürünlerle ilgili uygulamaların süreceğini belirtti.

Bakan Yumaklı, 1 Eylül itibarıyla devreye alınan planlı üretim modelinin, ihtiyaç duyulan ürünlerin üretilmesi ve pazar olanların ihracatı için büyük önem taşıdığını ifade etti. "Hububat, baklagil, yağlı bitkiler ve yem bitkileri ile ilgili 2028 hedeflerimizi belirledik" diyen Yumaklı, planlı üretimin 40 yıldır gündemde olduğunu ve son üç yılda bu konuda önemli adımlar atıldığını sözlerine ekledi.

Yumaklı, büyük şehirlerin tarımsal ihtiyaçlarını karşılamak için kent tarımı uygulamalarını gündeme getirdiklerini de vurguladı. Şehirlerin çevresinde tarımsal üretimi desteklediklerini belirten Bakan, jeotermal enerji kullanılarak oluşturulan organize tarım bölgeleri hakkında da bilgi verdi. "42 ilde 61 organize tarım bölgesi belirlendi ve bu bölgelerde üretim yapılıyor" dedi.

Son olarak, Divle köyünde yöreye özgü Divle obruk peynirinin yapıldığı mağarayı ziyaret eden Bakan Yumaklı, Karaman Organize Sanayi Bölgesi'ndeki hububat tohumu eleme tesisinin açılışını gerçekleştirdi. 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı