ÖZEL HABER/1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ülkemizin çeşitli illerinde geniş katılımlı törenlere sahne olmuş, Çankırı'da Türk-İş'e bağlı Türkiye Petrol, Kimya ve Lastik Sanayii İşçileri Sendikası'nın hak arama mücadelesine dönüşmüştü Türkiye Petrol, Kimya ve Lastik Sanayii İşçileri Sendikası Çankırı Şube Başkanı Halil İbrahim Topçu'nun çağrısı ile Kucaklama Taşı mevkiinde buluşan işçiler, Atatürk Bulvarı üzerinden Belediye Meydanı'nda yürümüştü.
Yürüyüşte "İş aş adalet, Petrol-İş'e emanet", "Sözleşme hakkımız, söke söke alırız", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber, ya hiç birimiz", "İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız" gibi sloganlarla hak arama mücadelelerini Çankırı Belediye Meydanı'nda haykırdılar.
Türkiye Petrol, Kimya ve Lastik Sanayii İşçileri Sendikası’nın belirlediği 29 Mayıs 2024 tarihinde grev duyurusu Çankırı’da ve fabrikada yankılarını sürdürüyor.
Çankırı’da Yakın Kent Organize Sanayii içerisinde üretim yapan haziran 2015 tarihinde üretime başlayan Sumitomo Rubber Industries Ltd.: %80 Abdulkadir Özcan Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş.: %20 ortaklığı ile çalışan fabrikada 2650 çalışanı buluyor.
Çankırı’nın en büyük üretim tesislerinin başında gelen Sumıtomo Rubber Ako Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. fabrikasında son zamanlarda işçilerin emeklerinin karşılığında talep ettikleri toplu iş sözleşmesinde işveren ve işçi sendikası arasında sonuç vermeyen müzakereler çıkmaza girdi.
Sumıtomo Rubber Ako Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. çalışanları emeklerinin karşılığı olmadığını düşündükleri maaşların makul ve kabul edilir seviyeye ulaşmadığı için İşçi sendikası Türkiye Petrol, Kimya ve Lastik Sanayii İşçileri Sendikası tarafından alınan karar ile 29 Mayıs 2024 Çarşamba günü mesai başlangıcında GREVE başlayacaklarını duyurdular.
Sumıtomo Rubber Ako Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. işçileri iş bırakma kararı aldı.
Sumıtomo Rubber Ako Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin yeni başlayan operatör için vermeyi düşündüğü rakam 23 bin 343 TL iken, Türkiye Petrol, Kimya ve Lastik Sanayii İşçileri Sendikası’nın işverenden talep ettiği yeni başlayan operatör için 30 bin badına çıkarılmasını istiyor.
Anlaşma sağlanamayan müzakereler sonucundan grev kararı çıktı.
Sumıtomo Rubber Ako Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. emekçileri ile yaptığımız röportajda, Artık bıçağın kemiğe dayandığı ve çalışma ortamında hayatlarının en güzel yıllarından feda ederek ve yaptıkları işin insan sağlığına çok zararlı bir iş olduğunu belirterek hak ettikleri ücreti almak istediklerini söyleyen emekçiler, “Biz çalışan emekçi Sumitomo işçileri olarak Avrupa standartlarında lastik üretip, Afrika standartlarında maaşa mecbur bırakılmak istemiyoruz. Biz emekçilere 10 yıldır verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz. İşçilerin ağzına 1 parmak bal çalıp aslında işçilerin haklarını çaldıklarını göstermek istemiyorlar. Kârdan pay vermek vaadi ile kandırılan işçiler olarak işverenden artık şunu bilmesini ve anlamasını istiyoruz. Biz emekçiler olarak talebimiz kârdan pay almak değil, emeklerimizin karşılığını istiyoruz. 10 yıldır kâr eden işveren, canların feda eden ise biz işçiler olduk. Zamanı artık geldi. Artık kâr eden işçi fedakarlık eden ise işveren olmalı. Sumitomo işçilerinin haklı davasında kazanan sadece işçiler değil, kazanan Çankırı halkı, kazana Sumitomo olacaktır. Emekçiler artık sözde değil, özde değer görmek istiyor. Yeter! Aileyiz diyorsunuz anladık. Aynı gemideyiz diyorsunuz anladık. Ama biz aynı gemide olduğumuzu bu güne kadar hiç hissetmedik. Aynı gemideyiz, biz aşağıda kürekçi takımız. Onlar güvertede olsunlar biz bundan gocunmuyoruz. İşçi olduğumuz içinde utanmıyoruz. Aksine bizim işimiz bu biz fabrikaya çalışmaya gidiyoruz. Vurmaya, kırmaya, bağırıp, çağırmaya gitmiyoruz. Ama bağırıyorsak, işçinin sesi gür çıkıyorsa bunun bu duruma gelmesinin sebebi işverendir. Koysun şapkasını önüne kendisi düşünsün.” ifadelerine yer verdiler.