Türk müziğinin önemli isimlerinden biri olan Mehmet Suavi Saygan gündeme geldi. Bu yazıda "Suavi kimdir?", "Suavi nereli?" ve "Suavi alevi mi?" sorularının cevaplarını bulabileceksiniz.

Merve Özbey'in eşi Kenan Koçak kimdir? Kaç yaşında, nereli? Merve Özbey'in eşi Kenan Koçak kimdir? Kaç yaşında, nereli?

Suavi kimdir?

Mehmet Suavi Saygan, 26 Ağustos 1950 tarihinde Kırıkkale'de doğmuş, Türk müziğinin önemli isimlerinden biridir. Memur bir baba ve ev hanımı bir annenin çocuğu olarak dünyaya gelen Suavi'nin çocukluğu Kırıkkale'de geçti. Müzik kariyerine Kırıkkale'de kurduğu Meçhuller Grubu ile adım atan Suavi, 1968-1972 yılları arasında Ankara'da üniversite öğrencisiyken gece kulüplerinde farklı gruplarla müzik yaparak okul giderlerini karşıladı ve kendi şarkılarını oluşturmaya başladı.

Suavi Alevi Mi

ODTÜ Mimarlık Bölümü'nden mezun olduktan sonra, uzun yıllar orkestralarda bateri ve gitar çaldı, solistlik yaptı. Beyaz Güvercin İstanbul Yarışması'nda "İki Gözüm İki Çeşme" adlı eseriyle ikinci oldu. 1994 yılında TRT'nin düzenlediği Altın Anten Yarışması'nda "Yalıçapkını" adlı eseriyle birinci oldu ve Kazakistan'ın Almaata şehrinde düzenlenen Asya'nın Sesi (Voice Of Asia) yarışmasında Türkiye'yi temsil etme hakkı kazandı. Yarışmada jüri tarafından verilen "Grand Prix" ödülünü aldı; bu ödül, beş yıldır kimseye verilmemiş bir dereceydi. 

1997 yılında Kuşadası Altın Güvercin Müzik Yarışması'nda "De Lan" adlı şarkısıyla profesyonel kategoride en iyi besteci ve en iyi profesyonel yorumcu ödüllerini kazandı. Suavi, Nâzım Hikmet, Ahmed Arif, Hasan Hüseyin Korkmazgil gibi önemli şairlerin şiirlerini besteleyerek, Türk müziğine önemli katkılarda bulundu. 

Mehmet Suavi Saygan, müzik kariyerinde kazandığı ödüller ve başarılarla Türk müziğinde kendine sağlam bir yer edinmiş bir sanatçıdır.

Suavi Kimdir

Suavi nereli?

Suavi, Kırıkkale'de doğmuştur. Bu nedenle aslen Kırıkkaleli olduğu düşünülmektedir.

Suavi alevi mi?

Suavi'nin Alevi olup olmadığına dair kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Kendi kişisel inançları hakkında detaylı bir açıklama yapmadığı için bu konuda kesin bir bilgi vermek zordur.

Kaynak: Haber Merkezi