Usta oyuncu Civan Canova merak konusu oldu. Bu yazıda Civan Canova ile ilgili tüm bilgilere ulaşabileceksiniz.

Ahmet Civan Canova kimdir?

Civan Canova, 28 Haziran 1955 tarihinde Ankara'da doğmuş bir oyuncu, yazar ve ressamdır. Tiyatrocu Mahir Canova'nın oğlu ve oyuncu Gündüz Sencer'in çocuğu olarak dünyaya gelen Canova, anne ve babasının ayrılmasının ardından anneannesi tarafından büyütülmüştür. Annesi, oyuncu Kartal Tibet ile ikinci evliliğini yapmıştır. İlkokul yıllarında babasının radyo programlarında küçük roller üstlenmiş ve üvey babası Kartal Tibet sayesinde film setleri ile tanışmıştır.

İlk ve orta öğrenimini Ankara'da tamamlayan Canova, TED Ankara Koleji'nden mezun olduktan sonra Ankara Devlet Konservatuvarı'na kaydolmuştur. Konservatuvar eğitimi sırasında, Şerif Gören'in yönettiği "Nehir" (1977) adlı filmde rol almış ve 1979 yılında mezun olmuştur. Mezuniyetinin ardından İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda çalışmaya başlamış, tiyatro sahnesinde pek çok oyunda yer almıştır.

Ahmet Civan Canova Kimdir

Civan Canova'nın yazarlık kariyeri de oldukça başarılıdır. 1989 yılında "Kör Buluşma" isimli senaryosunu yazmış, bu senaryo Kültür Bakanlığı'nın senaryo yarışmasında ilk ona girmiştir. 1994 yılında yazdığı ilk oyunu "Kıyamet Sularında", Kenan Işık tarafından sahnelenmiş ve İsmet Küntay En İyi Yazar Ödülü ile Avni Dilligil En İyi Tiyatro Yazarı Ödülü'ne layık görülmüştür. Diğer önemli oyunları arasında "Sokağa Çıkma Yasağı" (1997) ve "Erkekler Tuvaleti" (1999) bulunmaktadır.

Civan Canova'nın televizyon kariyeri de dikkat çekicidir. 1996 yılında "Bizim Aile" dizisinin senaryosunu yazmış ve dizide Ataç karakterini canlandırmıştır. "Çiçek Taksi" ve "Paramparça" gibi dizilerde de rol almıştır.

Taner Aşkın kimdir? Kaç yaşında, ne iş yapıyor? Taner Aşkın kimdir? Kaç yaşında, ne iş yapıyor?

Sinema kariyerinde, 2006 yılında "Eve Dönüş" filmindeki işkenceci polis rolü ile 43. Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazanmış, 12. Sadri Alışık Sinema ve Tiyatro Oyuncu Ödülleri'nde ise bu ödülü İlyas Salman ile paylaşmıştır. Ayrıca, İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda "Bir Casusa Ağıt", "Kaktüs Çiçeği" ve "Ölüleri Gömün" gibi oyunlarda önemli roller üstlenmiş ve çeşitli ödüller kazanmıştır.

Resim sanatıyla da ilgilenen Canova, 2016'da Teşvikiye Erinç Sanat Galerisi'nde ve 2017'de İstanbul Beyoğlu'nda sergiler açmıştır.

Civan Canova, 10 Haziran 1998 tarihinde oyuncu Açelya Akkoyun ile evlenmiş, ancak çift 5 Haziran 2002'de boşanmıştır. Akciğer kanseri tedavisi gören Canova, 20 Ağustos 2022'de İstanbul'da 67 yaşında hayatını kaybetmiştir. Ölümünün ardından 23 Ağustos 2022'de İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda düzenlenen anma töreninin ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilmiştir.

Ahmet Civan Canova Çocuğu Var Mı

Civan Canova'nın çocuğu var mı?

Civan Canova'nın bilinen bir çocuğu bulunmamaktadır. Evli olduğu dönemde, oyuncu Açelya Akkoyun ile birlikte çocuk sahibi olduklarına dair herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

Civan Canova neden öldü?

Civan Canova, 20 Ağustos 2022'de İstanbul'da 67 yaşında akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetti. Civan Canova, uzun süredir bu hastalıkla mücadele ediyordu ve ölüm haberi, tiyatro ve sinema dünyasında büyük bir üzüntü yarattı. Ölümünden sonra, İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda düzenlenen anma töreninin ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

Kaynak: Haber Merkezi