Nusret Acar’a Duygusal Veda: Emeklilik Heyecanı ve Veda Hüznü Nusret Acar’a Duygusal Veda: Emeklilik Heyecanı ve Veda Hüznü

Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, gram altın fiyatlarında yıl sonu beklentisinin 3 bin TL olduğunu açıkladı. Özman, altın fiyatlarının dünya borsalarında 2 bin 400 doların üzerine çıkmasının, uluslararası ekonomik gelişmeler ve jeopolitik gerginliklerle bağlantılı olduğunu belirtti. Türkiye'de gram altın fiyatlarının 2 bin 670 TL civarında seyrettiğini ifade eden Özman, bu artışın FED'in faiz kararları ve dünya genelindeki belirsizliklerle ilgili olduğunu vurguladı.

"Altın Güvenilir Limandır"

Altının her zaman güvenilir bir liman olduğunun altını çizen Başkan Salih Özman, "FED faiz indirmediğinde, uluslararası piyasalarda gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında dolar değer kazandı. Her ne kadar şu anda Türkiye'de bir döviz bolluğu oluşturularak dövizin cazibesini yitirdiği görünse de, faizlerin yüksek olmasından dolayı bu söylentiler dolar kurunu yukarı çekti. Tabii ki sadece ekonomik gerekçeler altın piyasasını artırmıyor. Altın, her zaman güvenli limandır. Puslu ortamlarda, savaş ve kıtlık dönemlerinde insanlar için güvenilir bir kaynaktır ve her zaman insanlar bunu ellerinde tutmaya çalışır, dolayısıyla kazandırır" şeklinde konuştu.

"Dünya Olayları Altın Piyasasını Etkiliyor"

Dünyadaki olayların altın piyasasını etkilediğine değinen Başkan Özman, "Dünya merkez bankaları ellerinde altın bulundurmaya devam ediyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da altın rezervlerini sürekli artıran, hatta her zaman ilk üç içinde rezervlerine alım yapan bir merkez bankasıdır. Kısacası, dünya merkez bankaları bile altını güvenli bir liman olarak gördüğü için ellerinde tutuyor. Bu da bir talep oluşturuyor. Tabii ki son dönemde İsrail'in Filistin'de yaptığı katliamlar ve ortadaki savaş tehdidi de altın piyasasını etkileyebiliyor" diye konuştu.

"Yıl Sonuna Kadar Yüzde 10 Artış Bekleniyor"

2024 yılının başında altın fiyatı beklentisinin 2 bin 700 TL olduğunu hatırlatan Özman, "Şu anda yılın 8. ayında bu beklentiler karşılandı. Yıl sonuna kadar altının yüzde 10 daha artabileceğini düşünüyorum. Bu da gram altının 3 bin TL sınırına ulaşabileceği anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı