Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazan'da düzenlenen Genişletilmiş BRICS Oturumu'nda yaptığı konuşmada, Orta Doğu'daki barışın sağlanabilmesi için Filistin halkına karşı tarihsel adaletsizliklerin giderilmesi gerektiğini vurguladı. Putin, "Bu sorun çözülmediği sürece şiddetin kısır döngüsü kırılmayacaktır. Filistin topraklarında barış ve istikrarın yeniden tesis edilmesinin temel şartı, Güvenlik Konseyi ve BM Genel Kurulu kararlarıyla onaylanan iki devlet formülünün uygulanmasıdır," dedi.

BRICS toplantısının açılışında Putin, bu formatın BRICS üyeleri ve ortakları arasında açık bir diyalog fırsatı sunduğunu belirtti. Ayrıca, Orta Doğu'daki çatışmaların barışçıl çözümüne ilişkin konuların gündemde olacağını ifade etti.

Başkan Esen Traktör Başında: Çankırı'da İlk Buğday Ekimi Gerçekleşti Başkan Esen Traktör Başında: Çankırı'da İlk Buğday Ekimi Gerçekleşti

Putin, Batılı devletlerin Rusya'nın güvenliğine yönelik tehditlerini eleştirirken, "Bu sadece bir yanılsamadır. Buna ancak Rusya'nın tarihini bilmeyenler inanabilir," dedi. Batı'nın, demokrasi ve insan hakları sloganları altında ülkelerin içişlerine müdahale ettiğini ve bu durumun bölgesel ve küresel istikrarı tehdit ettiğini belirtti.

Putin, Orta Doğu'daki gerginliğin artmasından dolayı BRICS üyeleriyle birlikte çatışmayı sona erdirmek için aktif çabalar gösterdiklerini dile getirdi. Gazze'deki çatışmanın, uzun bir kanlı çatışmalar dizisinin parçası olduğuna dikkat çeken Putin, "Her zaman terör eylemlerine karşı çıktık ve karşı çıkmaya devam ediyoruz," ifadelerini kullandı.

Orta Doğu'da yaşanan çatışmaların istikrarsızlığının artmasından endişe duyduğunu ifade eden Putin, kapsamlı bir siyasi sürecin başlatılması gerektiğini söyledi. "Şiddetin durdurulması ve savaş mağdurlarına hayati yardımların sağlanması gerekiyor," diye ekledi.

Putin, Birleşmiş Milletler ve küresel finans yapılarında reform zamanının geldiğini belirterek, "Alternatif ve güvenilir çok taraflı finansal mekanizmalar kurmalıyız," dedi. BRICS ülkelerinin kendi potansiyellerini açığa çıkarması gerektiğini vurguladı.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping de BRICS'in küresel ekonomik yönetim sisteminin reformunda öncü rol oynaması gerektiğini belirtti. Xi, "BRICS, barışı korumak ve istikrar sağlayıcı bir güç olmalıdır," ifadelerini kullandı.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, BRICS'in uluslararası finans kuruluşlarıyla etkileşimini güçlendirmesi gerektiğini ifade ederken, Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, İsrail’in Gazze’ye yönelik askeri eylemlerini "soykırım" olarak nitelendirdi.

Toplantıda, BRICS üyelerinin dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 46'sını ve küresel GSYH'nın yüzde 36'sından fazlasını temsil ettiğine dikkat çekildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı