Orhan Miroğlu, Türkiye’nin siyasi ve toplumsal dinamiklerine önemli katkılar sunan bir yazar, gazeteci ve siyasetçidir.

Orhan Miroğlu kimdir?

1953 yılında Mardin’in Midyat ilçesinde doğan Orhan Miroğlu, gençlik yıllarını Batman ve Diyarbakır’da geçirdi. 1980 yılında Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’nden mezun oldu. İlk olarak öğretmenlik yaparak kariyerine adım atan Miroğlu, 12 Eylül 1980 askerî darbesinin ardından tutuklandı ve Devlet Güvenlik Mahkemesi’ne çıkarıldı. Türkiye Kürdistanı Sosyalist Partisi davasından 15 yıl hapis cezasına çarptırılarak Diyarbakır Cezaevine gönderildi. 1988’de cezaevinden tahliye olduktan sonra 1995 yılına kadar siyasi yasaklı olarak hayatına devam etti.

1999’dan itibaren HADEP, DEHAP ve Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulunan Miroğlu, Türkiye’nin siyasi dinamiklerine dair önemli katkılar sundu. Gazetecilik kariyerinde Radikal İki, Ülkede Özgür Gündem, Özgür Politika ve BirGün gibi prestijli yayınlarda köşe yazarlığı yaptı. Taraf gazetesinde “Yüzleşme” adlı köşesinde yazdığı yazılarla dikkat çekti, ancak 2012 yılında bu gazete ile yollarını ayırarak Star gazetesine geçti.

Hayri Kozanoğlu kimdir? Aslen nereli? Hayri Kozanoğlu kimdir? Aslen nereli?

Orhan Miroğlu, 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde Demokratik Toplum Partisi’nden Mersin milletvekili adayı oldu. 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde ise AK Parti’den Mardin Milletvekili seçildi. Halen AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyeliği görevini sürdürmektedir.

Evli ve iki çocuk babası olan Miroğlu, yazdığı yazılar nedeniyle zaman zaman ölüm tehditleri almıştır. 6 Eylül 2010 tarihinde Taraf gazetesindeki köşesinde, kimliği belirsiz bir kişinin kendisini ölümle tehdit ettiğini duyurmuştur. Buna rağmen, yazılarına ve siyasi çalışmalarına devam etmektedir.

Orhan Miroğlu Kimdir

Orhan Miroğlu kaç yaşında?

Orhan Miroğlu, 1953 doğumlu olduğuna göre 2024 itibarıyla 71 yaşındadır.

Orhan Miroğlu nereli?

Orhan Miroğlu, Mardin'in Midyat ilçesinde doğmuştur. Bu sebeple aslen Mardinli olduğu düşünülmektedir.

Orhan Miroğlu ne iş yapıyor?

Orhan Miroğlu, siyasetçi, gazeteci ve yazar olarak aktif bir kariyere sahiptir. Halen AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyeliği görevini sürdürmektedir. Ayrıca çeşitli gazetelerde köşe yazarlığı yaparak toplumsal ve siyasi konularda görüşlerini paylaşmaktadır.

Orhan Miroğlu evli mi?

Orhan Miroğlu evlidir ve iki çocuk babasıdır.

Orhan Miroğlu eğitim hayatı

Orhan Miroğlu, gençlik yıllarını Batman ve Diyarbakır'da geçirdikten sonra 1980 yılında Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü'nden mezun olmuştur. Mezuniyetinin ardından bir yıl öğretmenlik yapmıştır. Eğitim hayatı boyunca, toplumsal ve siyasi konulara duyarlılığı ile tanınmıştır.

Orhan Miroğlu kitapları

  • Dıjwar – Onlara Dair Her Şey (2004)
  • Çapraz Ateşte İki Halk: Türkler ve Kürtler – Yeni Jeopolitika ve Nasyonalizm (2005)
  • O’na Zarfsız Kuşlar Gönderin (Uğur KAYMAZ Kitabı)
  • Kuşatmadan İnfaza Musa Anter Cinayeti (2012)
Kaynak: Haber Merkezi