Ordu'da gerçekleştirilen kazı çalışmalarında büyük bir arkeolojik bulguya imza atıldı. Ordu Müzesi Müdürlüğü ve Doç. Dr. Seçkin Evcim'in liderliğinde yürütülen kazılarda, Aziz Konstantin ve Helena Manastırı'nda Ordu ilinin ilk in-situ zemin mozaiği bulundu. 

Çankırı'da Ahilik Rüzgarı Esecek! 37. Ahilik Haftası Programına Hazır Mısınız? Çankırı'da Ahilik Rüzgarı Esecek! 37. Ahilik Haftası Programına Hazır Mısınız?

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, bu önemli eser, 5. ile 6. yüzyıl arasına tarihlendirilen bir zemin mozaiği olarak değerlendiriliyor. Açıklamada, mozaiğin Erken Bizans dönemine ait geometrik ve bitkisel motifler içerdiği belirtilerek, özellikle bordürlerde sıkça rastlanan rhombus motifinin burada bir panoyu oluşturduğuna dikkat çekildi. Ayrıca, kıvrımlı akantus tasarımlarının da meyve motifleri ve hayvan figürleriyle birlikte işlendiği vurgulandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Ordu'daki bu bulgunun ildeki ilk in-situ zemin mozaiği olduğunu belirterek, projede emeği geçen Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı ile kazı ekibine teşekkür etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı