Çankırı'da İkinci Etap Konut Projesi Üye Kayıtları Devam Ediyor Çankırı'da İkinci Etap Konut Projesi Üye Kayıtları Devam Ediyor

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan mikroçip uygulaması, evcil hayvan sahiplerine sorumluluk yükleyerek sokak hayvanları sorununu çözmeyi hedefliyor. Sahipli kedi, köpek ve gelinciklere takılan mikroçipler, hayvanların kimlik bilgilerinin ve sahiplerinin detaylarının kaydedilmesini sağlıyor. Bu sistem, hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi gibi bilgileri içerirken, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il ve ilçe, acil durumda ulaşılabilecek kişi gibi bilgiler de kayıt altına alınıyor. Hayvanın kimliklendirilmediği durumlarda, sahiplerine para cezası uygulanıyor.

Çankırı'da bir klinikte görev yapan Veteriner Hekim Hakan Kağan Koçoğlu, mikroçip uygulamasının sokak hayvanlarının kontrolsüz üremesi ve saldırgan davranışlarının önüne geçebileceğini belirtti. Koçoğlu, "Mikroçip uygulaması, sahiplenilen köpekleri bireyselleştiriyor ve sahipleri için sorumluluk aşılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kurduğu hayvan bilgi sistemine kayıt edilen bu hayvanlar, yapılan aşı, ilaç ve işlemlerle ömür boyu izlenebiliyor," dedi.

Koçoğlu ayrıca, sokak hayvanlarının kontrolsüz üremesini ve saldırganlıklarını engellemek için kısırlaştırma ve mikroçip uygulamasının önemine dikkat çekti. "Bu işlemleri yaparak hayvanlara daha şefkatli yaklaşmak ve evlerimizin önüne bir kap mama ve su koymayı ihmal etmemeliyiz," ifadelerini kullandı. Bu uygulamalarla birlikte, hayvan sahiplenme sürecinde bilinçli davranışların teşvik edilmesi amaçlanıyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı