Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Çankırı Karatekin Üniversitesi'nde yaşanan son gelişmelerle ilgili sert bir açıklama yaptı. Yalçın, üniversite yönetiminin sendika yöneticilerine yönelik baskı ve sürgün uygulamalarını eleştirerek, "Yanlışta ısrar etmenin, çalışanı sürerek, sindirerek güç gösterisi yapmanın doğru sonuca götürmeyeceği bilinmeli, bir an önce yanlıştan dönülmelidir" ifadelerini kullandı.
Yıllardır idari personelin üniversiteler arası yer değişikliği yapabilmesi talebi için mücadele veren Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen, bu konuyu toplu sözleşme masasına taşıyarak karara bağlanmasını sağladı. Ancak, toplu sözleşme kararlarına ve Cumhurbaşkanı'nın kamuoyuna yaptığı duyuruya rağmen, konu bürokrasinin engelleriyle karşılaştı ve çözüme ulaştırılamadı. Bunun üzerine, sendika genel yönetim kurulu, sorunu bir kez daha gündeme taşımak amacıyla Türkiye genelinde üniversiteler önünde geniş katılımlı basın açıklamaları yapılması kararı aldı.
Çankırı Karatekin Üniversitesi'nde sendika tarafından düzenlenen basın açıklamasının ardından, üniversite yönetimi sendika yöneticilerine istifa baskısı yaptı. Baskının sonuç vermemesi üzerine, yönetim kurulu üyelerinin görev yerleri 60 kilometre uzaklıktaki birimlere değiştirildi. Bu durum, sendika tarafından "sürgün" olarak nitelendirildi.
Sendika, yöneticilerin görev yerlerinin değiştirilmesinin somut bir gerekçeye dayanmadığını ve bu uygulamanın uluslararası hukuk, anayasa ve 4688 sayılı Kanun hükümlerine aykırı olduğunu savundu. Sendika yöneticiliği güvencesinin ihlal edildiğini belirten Memur-Sen, üniversite yönetimini hukuka uymaya çağırdı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile YÖK Başkanı tarafından da haklı bulunan idari personelin taleplerini kamuoyuna duyurmak amacıyla yapılan basın açıklamasının ardından, üniversite yönetiminin baskı ve sürgün uygulamalarını sürdürdüğü belirtildi. Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Harun Çiftçi'yi kanunlara ve hukuka uymaya davet ederek, baskı ve yıldırma eylemlerini derhal sonlandırmaya çağırdı.