ÖZEL HABER/Çankırı Yakınkent Organize Sanayii Bölgesinde bulunan Sumitomo Rubber AKO Lastik Fabrikası’nda grev devam ediyor.
Grevde 33. Güne girilmişken Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs 2024 ve Mayıs 2023 tarihlerinin kıyaslamasının yapıldığı istatistikleri açıkladı. Grevde olan Fabrika Çankırı’da yine ihracat şampiyonu oldu. TÜİK tarafından yapılan istatistik açıklamasına göre, Çankırı’da en fazla ihracat “İç ve Dış Lastik imalatı” ürün grubunda gerçekleşti.
Çankırı’da grevde olan işçilere istedikleri zammı vermemekte direnen Sumitomo Rubber AKO Lastik Fabrikası işvereni ihracat şampiyonu olmasına rağmen pastadaki payını paylaşmamakta kararlı görünüyor.

Untitled 1

En fazla ihracat “İç ve Dış Lastik imalatı” ürün grubunda gerçekleşti

TÜİK’in verilerine göre, Mayıs ayında Çankırı’dan gerçekleşen ihracatın ISIC Rev4 ürün sınıflamasına göre dağılımı incelendiğinde ilk sırada 28 milyon 141 bin $ ile “İç ve Dış Lastik imalatı” ürün grubu bulunmakta. Bu ürün grubunu 5 milyon 500 bin $ ile “Makarna, Şehriye, Kuskus vb. Unlu Mamullerin imalatı” ve 922 bin $ ile “Tuz çıkarımı” ürün grubu takip ediyor. Mayıs ayında Çankırı’dan ISIC Rev4 sınıflamasına göre 49 farklı ürün grubundan ihracat gerçekleşti.

Ak Parti Çankırı İl Başkanı ve Tarım Müdürü, Çankırı Borsası'nı Ziyaret Etti Ak Parti Çankırı İl Başkanı ve Tarım Müdürü, Çankırı Borsası'nı Ziyaret Etti

İthalat ise 61 farklı ürün grubunda gerçekleşmiştir. İthalatta ilk üç sırada; 4 milyon 984 bin $ ile “Birincil formda plastik ve sentetik kauçuk imalatı” ürün grubu, 2 milyon 975 bin $ ile “Temel kimyasal maddelerin imalatı” ürün grubu ve 1 milyon 508 bin $ “Diğer çok yıllık (uzun ömürlü) bitkisel ürünlerin yetiştirilmesi” ürün grubu yer alıyor.

2.Jpg (2) (1)

Kaynak: Burak Kaya