Çankırı, Türkiye'de önemli bir çeltik üretim merkezi olarak dikkat çekiyor. İlkbaharda tohumların toprakla buluştuğu bu dönemde, çiftçiler yoğun çaba harcayarak ürettikleri pirinci Türkiye geneline dağıtıyor. Bu süreçte çeltik üreticilerine önemli tavsiyelerde bulunan Çankırı Karatekin Üniversitesi Gıda ve Tarım Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpaslan Kuşvuran, doğru ekim, üretim ve bakım yöntemlerinin önemini vurguladı.

Kuşvuran, mikrobiyal gübreleme ve çeltik tavalarının lazerli tesviyesi gibi yöntemlerle verimliliğin artırılabileceğini belirtti. Mikrobiyal gübrelerin kullanımının, bitki sağlığını ve toprak verimliliğini artırarak ürün kalitesini iyileştirebileceğini söyledi. Ayrıca, çeltik tarlalarının düzgün şekilde tesviye edilmesinin su yönetimi ve bitki beslenmesi açısından da büyük önem taşıdığını vurguladı.

Çankırı’da Konut Satışları %32,4 Arttı Çankırı’da Konut Satışları %32,4 Arttı

Prof. Dr. Kuşvuran, çeltik üretiminde teknoloji ve bilimsel yöntemlerin etkin bir şekilde kullanılmasının, sektörün sürdürülebilirliği ve verimliliği için kritik olduğunu ifade etti.

 

Prof. Dr. Alpaslan Kuşvuran, “İçerisinde bulunduğumuz Kızılırmak ilçesi özellikle çeltik tarımı bakımından önemli bir yere sahip. Türkiye'de, yıllara göre değişiklik göstermekle beraber her yıl yaklaşık 110 bin ila 120 bin hektar arasında çeltik ekimi yapmaktadır. Bu ekim alanlarının yaklaşık yüzde 40'ı Edirne, Yüzde 15'i Samsun'dadır. Bizim bulunduğumuz Kızılırmak ilçesi ise yıllara göre değişmekle beraber 4 bin hektar civarında ekim alanına sahip. Toplam üretim miktarı bakımından da 30 bin ton civarında çeltik üretimi bulunmaktadır. Bu oranla çeltik üretiminin yüzde 3'ünün Kızılırmak ilçesinden sağlandığını söyleyebiliriz. Çeltikte önemli olan, doğru zamanda doğru ekim, üretim ve bakım işlemleri. Özellikle toprakta bitki, besin elementlerinin daha iyi alımını sağlayacak çeltiğin kalitesini daha yüksek miktara çıkartabilecek ve aynı zamanda verimi de artıracak çalışmalarda yapıyoruz. Son yıllarda birçok bitkisel ürün yetiştiriciliğinde kullanılan mikrobiyal gübreler ilk sırada yer almaktadır. Mikrobiyal gübreleri hem tohuma hem de toprağa uygulayarak verim ve kalitenin artışı sağlanabilir” şeklinde konuştu.

Çeltik tavalarında lazerli tesviye yaptırılması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Alpaslan Kuşvuran, “Çeltik yetiştirilen alanlarda tavaların yeniden düzenlenmesi en önemli unsurlardan bir tanesidir. Suyun akışının ve doğru bir şekilde olması için mutlaka tesviye yapılması gerek. Çeltik üreticilerimiz her yıl mutlaka çeltik tavalarında lazer ile tesviye yaptırmalı. Bizim topraklarımızın pH değeri 7,5'in üzerinde olduğu için pH'ı aşağıya doğru çekecek asidik gübre uygulamaları yapılmasını da öneririm” dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı