Kayseri’nin tarihini 6 bin yıl öncesine dayandıran ve Anadolu tarihinin başladığı yer olarak bilinen Kültepe Kaniş-Karum Ören Yeri’nde yapılan kazılarda önemli bulgulara ulaşıldı. Bu yılki kazılarda, 4 bin 200 yıl önceki büyük felaketin iklim değişikliği nedeniyle meydana gelmiş olabileceği öne sürüldü. Kültepe-Kaniş-Karum Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, "Bu felaketin nedenleri arasında iklim değişikliğinin büyük bir rol oynamış olabileceğini düşünüyoruz. Ancak bu henüz ilk sonuçlar, daha detaylı incelemeler sonrası kesin sonuçlar açıklanacak" dedi.

Çanakkale’de 64 bin yıllık atölyede insanlık tarihinin izleri keşfedildi Çanakkale’de 64 bin yıllık atölyede insanlık tarihinin izleri keşfedildi

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle yürütülen kazı çalışmalarında, Kültepe’nin Tunç Çağı’ndaki rolü aydınlatılmaya çalışılıyor. Prof. Dr. Kulakoğlu, bu yıl yapılan kazılarda Tunç Çağı’nın başı ve sonu hakkında önemli veriler toplandığını belirtti. Ayrıca, Kültepe'nin kalkolitik dönemi hakkında da bilgi edinildiğini ve bu verilerin Anadolu tarihini 7 bin yıl öncesine kadar uzatabileceğini ifade etti. Kazı çalışmalarının bu yıl Kasım ayına kadar devam edeceği bildirildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı