Çorum’da mevsim normallerinin altında gerçekleşen yağışlar, 161 milyon metreküp kapasiteli Koçhisar Barajı’ndaki su seviyesinin alarm verici şekilde azalmasına neden oldu. Şu anda barajda yalnızca 5,7 milyon metreküp su kaldı ve su alımı durduruldu. Barajın altındaki eski Yozgat-Alaca karayolu, yıllar sonra tekrar gün yüzüne çıktı.

Geçen yıl Türkiye’nin en az yağış alan ili olan Çorum, bu yıl da kar ve yağmur yağışlarının beklenen seviyelerde olmamasıyla karşı karşıya kalıyor. Koçhisar Barajı, 2011’den beri Çorum il merkezi ve Alaca ilçesinin içme suyu ihtiyacını karşılarken, 13 köy de tarımsal sulama için bu kaynağı kullanıyor. Ancak, su rezervinin 5,7 milyon metreküpe düşmesi nedeniyle içme suyu alımı durdurulmak zorunda kaldı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün raporuna göre, Çorum olağanüstü kurak bir dönem geçiriyor. Barajlardaki doluluk oranları da hızla düşmekte. Hatap Barajı’nda su seviyesi 3 milyon metreküpe gerileyerek doluluk oranı yüzde 28, Yenihayat Barajı’nda ise 26 milyon 703 bin metreküp rezervle doluluk oranı yüzde 36 olarak ölçüldü. Çorum Barajı’nda ise 4 milyon 530 bin metreküp su bulunuyor. Enerji üretimi ve sulama amacıyla kullanılan Obruk Barajı’nın doluluk oranı ise yüzde 60 seviyesine düştü.

Çankırı Valiliği Uyardı: Zirai Don Riskine Karşı Hazırlıklı Olun Çankırı Valiliği Uyardı: Zirai Don Riskine Karşı Hazırlıklı Olun

İnce Köyü muhtarı Kemal Kılıç, Koçhisar Barajı’nın içme suyu ve tarımsal sulama için kritik bir kaynak olduğunu belirtti. Kılıç, “Kuraklık ve aşırı sulama nedeniyle gölde ciddi bir çekilme yaşandı. Bu yıl kar yağmadı, çiftçiler zor durumda” dedi. Baraj gölündeki su seviyesinin düşmesiyle birlikte eski Yozgat-Alaca karayolunun tekrar görünür hale geldiğini anlatan Kılıç, “Suyun altında kalan yol tekrar gün yüzüne çıktı. Su tasarrufunu artırmalıyız. Şu an içme suyu sorunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kılıç, Koçhisar Barajı’nı besleyen Eymirözü ve Kırımözü derelerinin de kuruduğunu belirterek, “Barajdan Çorum’a ve Alaca’ya içme suyu verilmiyor. Su seviyesi çok kritik bir durumda. Kar yağmadıkça baraj dolmayacak” diyerek durumu endişeyle aktardı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı