Kocaeli'nin Derince ilçesinde bulunan Tahtalı Göleti'nde, ekosisteme zarar veren İsrail sazanlarıyla mücadele amacıyla ilginç bir yarışma düzenlendi. Kocaeli Sportif Amatör Olta Balıkçıları ve Doğal Hayatı Koruma Derneği (KAMADER) tarafından organize edilen "Temiz Çevre, Sağlıklı Yaşam ve Sürdürülebilir Balıkçılık Projesi" çerçevesinde yapılan etkinlikte, istilacı İsrail sazanlarının popülasyonu kontrol altına alındı ve yerine yüzlerce anaç sazan balığı salındı.

Yarışma kapsamında, 153 yarışmacı tarafından yaklaşık 500 kilogram ağırlığında çok sayıda İsrail sazanı tutuldu. Bu balıklar, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü personelinin gözetiminde derin çukurlara gömülerek bertaraf edildi. İsrail sazanlarının yerine, gölette dengeyi sağlamak ve ekosistemi desteklemek amacıyla yaklaşık 400 anaç sazan balığı salındı.

Çankırı'da ki Acısu için Çözüm isteniyor! Kazancı Köyü Halkı Çevre Kirliliğinden Şikayetçi! Çankırı'da ki Acısu için Çözüm isteniyor! Kazancı Köyü Halkı Çevre Kirliliğinden Şikayetçi!

Etkinlikte dereceye giren yarışmacılara ödüller verilirken, programa destek olan kurum yetkililerine de KAMADER Başkanı Engin Uztürk tarafından plaket takdim edildi. Uztürk, programda yaptığı konuşmada, "8 ay süren projenin en can alıcı etkinliklerini gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu balığı oltayla temizlemenin mümkün olmadığını biliyoruz. İsrail sazanı, gerçek sazan popülasyonumuzu azaltıyor ve bu sorunla farkındalık oluşturmak amacıyla bu projeyi hayata geçirdik" dedi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Koordinatörü Hasan Ayaz ise, etkinlikte dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Ayaz, "Bunlar hayvanları da kendilerine benzetmişler. Böyle bir yapı. Balıkları bile siyonist. Siyonizmi balıkçılıkta bile işletiyorlar" ifadelerini kullandı. Ayaz'ın bu açıklamaları, programın ardından geniş bir yankı uyandırdı ve çeşitli yorumlara neden oldu.

Etkinlik, çevre bilincini artırmayı ve göletteki ekolojik dengeyi korumayı amaçladı. Yarışma ve sonrasındaki balık salımı, ekosistemin desteklenmesi açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Projeye katılan ve destek veren tüm taraflar, çevre koruma ve sürdürülebilir balıkçılık konularında ortak bir hedefe ulaşmak için birlikte çalıştıklarını belirttiler.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı