Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından koordine edilen Sıfır Atık Projesi, Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde başarıyla uygulanıyor. 2019 yılında pilot ilçe olarak seçilen Kızılcahamam, geri kazanılabilir atıklar için etkili bir toplama sistemi kurarak dikkat çekti. İlçe genelinde kurulan atık getirme merkezi sayesinde vatandaşlar, atıklarını Sıfır Atık Bahçesi, Sıfır Atık Otobüsü ve depozito iade noktalarına bırakabiliyor. Her haneye bir Sıfır Atık Toplama Kartı verilmesiyle birlikte, toplanan atıkların kilosuna göre vatandaşların kartlarına puan yükleniyor. Bu puanlar, yerel marketlerde nakit yerine kullanılabiliyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde 2017’de başlatılan bu proje hakkında bilgi veren Çevre Bakanı Murat Kurum, “Pilot ilçe sayımızı 7 bölgeye yayarak Kızılcahamam gibi örnekleri artıracağız” ifadesini kullandı. İlçeye kurulan Sıfır Atık Bahçesi, 5 bölümden oluşuyor. Atıkların depolandığı alan, geri dönüşüm malzemeleri ile tasarım ürünlerin yapıldığı atölye, çocukların oynayabileceği alanlar, takas dükkanı ve kafeterya gibi alanlar mevcut.
Mahalle sakinleri, projeye katılım göstererek atıklarını mavi konteynerlere atıyor. Üçbaş Mahallesi muhtarı Halil İzzet Ceylan, "Araç geldiğinde atıkları tartıyor. Tartılan atıkların depozito bedelleri Sıfır Atık Kartları’na yükleniyor. Bu puanları mahallemizin ihtiyaçlarında kullanıyoruz" dedi. Mahalle sakini Mehmet Özçelik de, "Herkes alıştı, atıklarımızı çöpe değil, mavi konteynerlere atıyoruz" diyerek çevre bilincinin arttığını vurguladı.
Sıfır Atık Uygulamaları Daire Başkanı Okan Bahrioğlu, pilot ilçe sayısını artırarak sıfır atık bilincini yaymayı hedeflediklerini belirtti. Zeki Aydın, “Artık Sıfır Atık bilinci oluştu. Her şeyi ayırıyoruz, çünkü bize hizmet olarak geri dönüyor” ifadelerini kullandı. Kızılcahamam, bu projeyle çevresel farkındalığı artırmayı ve geri dönüşüm kültürünü yaymayı başarıyla sürdürüyor. Projenin genişletilmesi, Türkiye genelinde çevre bilincinin artmasına katkıda bulunacak.