İran’da 14’üncü dönem cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 53.7’sini alarak ülkenin 9’uncu cumhurbaşkanı seçilen Mesut Pezeşkiyan, bugün resmi olarak mazbatasını aldı. Başkent Tahran’daki İmam Hüseyni Hüseyniyesi’nde düzenlenen törene, İran Dini Lideri Ali Hamaney, geçici Cumhurbaşkanı Muhammed Muhbir, eski Cumhurbaşkanları Hasan Ruhani ve İbrahim Reisi'nin yanı sıra, Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, eski Meclis Başkanı Ali Laricani ve seçimlerde Pezeşkiyan’ın rakibi olan Said Celili gibi birçok üst düzey yetkili katıldı. 

Törende, İran İçişleri Bakanı Ahmet Vahidi tarafından 14’üncü dönem cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin rapor sunuldu. Pezeşkiyan, tören sırasında yaptığı konuşmada, İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney ve İran milletine teşekkür ederek, “Bu hassas dönemde sandıklara giderek bana oy veren herkese teşekkür ediyorum. Seçimlere katılarak veya katılmayarak destek verenler, bize ülkemizde değişim ve gelişim sorumluluğu yüklediler. Şimdi bu sorumluluk resmi olarak başladığı için, rehberimiz Hamaney’in desteğiyle bu görevi yerine getireceğim” dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Manisa’da bir dizi program gerçekleştirdi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Manisa’da bir dizi program gerçekleştirdi

Pezeşkiyan, ülke yönetiminde farklı siyasi gruplar arasında uyum ve “vahdet” bilinciyle hareket edeceklerini belirtti. “Anayasaya bağlı güçlü bir hükümet, ülkenin sorunlarını çözmede etkili olacaktır. Birliktelik ruhuyla hareket eden bir toplum, kalkınma ve gelişimin önünü açacaktır. Hükümetimizin kalkınma hedeflerine ulaşması, dini liderimizin belirlediği vizyon ve mevcut hükümet programı ile mümkün olacaktır” ifadelerini kullandı. 

Pezeşkiyan konuşmasını, “Halkın ve dini liderimizin önünde adalet ve insafla hükmedeceğim. İran'ın hak ettiği konuma gelmesi, ülke içindeki vahdet ve birliktelikle mümkündür. İran, bilimde, teknolojide ve ekonomide bölgenin birinci devleti olmalıdır” şeklinde sürdürdü.

Dini Lider Ali Hamaney ise törende yaptığı konuşmada, 14’üncü dönem seçimlerinin ülke için önemli bir sınav olduğunu ve başarılı bir şekilde geçildiğini belirtti. Hamaney, yasama, yürütme ve yargının ortak hareket etmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Ekonomi, ülkenin öncelikleri arasında ilk sırada yer alıyor. Kültürel ve toplumsal konular önemlidir ancak bugün ekonomiye odaklanmalıyız. Önceden planlanmış, etkili ve güçlü bir ekonomik programa ihtiyacımız var” dedi. 

Mesut Pezeşkiyan, 30 Temmuz Salı günü İran Meclisi’nde yemin edecek ve ardından iki hafta içinde kabinesini oluşturacak. Pezeşkiyan’ın kabineyi Meclis’e sunarak güven oyu alması bekleniyor. İran’da 5 Temmuz’da yapılan 14’üncü cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda Pezeşkiyan, Türk kökenli Tebriz Milletvekili olarak oyların yüzde 53.7’sini alarak Cumhurbaşkanı seçilmişti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı