Toplantıda, 13 Haziran 2024 tarihinde gerçekleştirilen eğitim çalışmasında, Çankırı İli sınırları içinde 2024 yılı biçerdöver kontrol hizmetlerinin nasıl yürütüleceği, dane kayıplarının ölçüm yöntemleri ve biçerdöver kontrolleriyle ilgili Valilik talimatlarının uygulanması konuları ele alındı.

Eğitim toplantısının açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Dr. Hüseyin DÜZGÜN konuşmasında, “İlimizde 2024 hasat sezonuna yaklaşırken kuru tarım alanlarında kuraklık gözlemlendiğine dikkat çekti. İlimizde üretim yapılan hububat alanların % 95'inde biçerdöverle hasat yapıldığına dikkat çeken İl Müdürü, dane kaybının azaltılması amacıyla erken veya geç hasadın mahzurları iyi bilinmelidir, Çiftçilerimiz sap ve dane kayıplarını en aza indirmek için ürünlerin zamanında ve belgeli operatörlere hasat ettirmelidir. Hasat esnasında tarlasının başında bulunup emeğinin zayi edilmesine müsaade etmemeli, uyarılarına rağmen dane kaybı yapan biçerdöverleri İl ve İlçe Müdürlüklerimize bildirmelidir.” şeklinde konuştu.

Çankırı’da dane kaybını % 1.5 altına indirmeyi hedeflediklerini belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Düzgün, “Biçerdöver hasadında dane kaybına dikkat edilmemesi sonucu büyük kayıplar meydana gelebilmekte ve bu kayıplardan milli ekonomimiz zarar görmektedir.  Sahada biçerdöverlerle hasatta dane kaybının önüne geçmek için çalışmaları dikkatle takip ederek İlimizde dane kaybını % 1.5 altına indirmeyi hedefliyoruz. Çiftçinin alın terinin imkanlar dahilin de tarlaya dökülmesini önlemek için yoğun şekilde biçerdöver denetimlerine devam edilecektir. Biçerdöver kontrollerine İlimizde 12 adet ve 38 kişiden oluşan Kontrol ekipleriyle hasat süresince kontrollere devam edilecektir. Yapılan kontrollerde söz konusu oranın üzerinde kayıp yaptığı belirlenen ve Valilik talimatına uymayan biçerdöver sahipleri ile operatörlerine idari yaptırım uygulanmaktadır.” dedi.

Çankırı Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, hububat alanlarında yapılan hasat kontrollerine katılarak üreticilerle, biçerdöver sahipleri ve operatörleriyle bilgi alışverişinde bulundu. Dr. Düzgün, ilimizde bu yıl kuraklık nedeniyle verim düşüklüğü yaşandığını ve çiftçilerin gelirlerinde azalma olacağını belirtti. Bu durumu göz önünde bulundurarak, biçerdöverlerle hasat sırasında dane kaybının önlenmesi için operatörlerin dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Dr. Düzgün, kurum olarak bu konuda hassasiyetle denetimlerin devam edeceğini ifade etti.

Çankırı Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak, çiftçilere biçerdöverle yapılan hasat sürecinde dane kaybının olmadığı, verimli ve kazançlı bir üretim dönemi geçirmeleri temennisinde bulunuyoruz.

Çankırı'da Çöp Ev Temizlik Operasyonu: 3 Kamyon Çöp Toplandı Çankırı'da Çöp Ev Temizlik Operasyonu: 3 Kamyon Çöp Toplandı

Kaynak: İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

Kaynak: Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü