ÇAKÜFEST 2024 Bilim, Kültür ve Sanat Şenliği, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse’nin konuşmacı olarak katıldığı “Medeniyetin Temeli Aile” adlı konferansla başladı. Programa Çankırı Valisi M. Fırat Taşolar, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, Rektör Yardımcıları, akademisyenler ve öğrenciler katılım sağladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından Doç. Dr. Cemil Liv’in açılış konuşmasıyla devam etti.
Darülhadis İslam Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Cemil Liv, birim faaliyetleri hakkında bilgi vererek konferansın konusu olan aile kavramının önemine ve aile kurumunun yıpratılması için yürütülen art niyetli faaliyetlere değindi. Liv, ÇAKÜ’nün konferans talebini geri çevirmeyen Prof. Dr. Saffet Köse’ye ve her türlü etkinlikte desteklerini esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Harun Çiftçi’ye teşekkür etti.
Devamında kürsüyü teşrif eden Rektörümüz Prof. Dr. Harun Çiftçi, salondaki konukları selamladıktan sonra tarihten günümüze gelen emanetlerin en güzel şekilde değerlendirilmesi gerektiğini, bunu yaparken akademisyen, öğrenci ve şehrin diğer dinamikleriyle birlikte çalıştıklarını belirtti. Gelecek inşasındaki en mühim sermayenin insan olduğunu ifade eden Rektör Çiftçi; nitelikli, donanımlı, geçmişini bilen, tarihine sahip çıkan ve dünü değerlendiren, bununla birlikte geleceğe de yatırım yapan bireyler yetiştirildiğinde birçok sorunun çözüme kavuşacağına inandığını ifade etti.
Rektör Çiftçi, dünya tarihinde Türk-İslam medeniyetinin apayrı bir konumu olduğunu, bu medeniyetin Orta Çağ karanlığını aydınlığa dönüştürdüğünü vurguladıktan sonra dünyanın Türk-İslam medeniyetinin tüm unsurlarına ihtiyacı olduğunu söyledi. Batı’nın her ne kadar insanı öncelediğini ifade eden söylemleri olsa da insan fıtratına ters projeler ürettiklerinin altını çizen Rektör Çiftçi, insanın bir sömürü aracına dönüştürüldüğünü, muhtelif ideolojiler için kullanıldığını belirterek böyle bir ortamda haykırışta bulunma sorumluluğunu almaları gerektiğini ifade etti. “Dünya, bizim medeniyetimizin dinamikleriyle daha güzelleşecek, daha güçlenecektir.” diyen Rektör Çiftçi, bu noktada milletlerin en küçük teşkili olan aile kavramına dikkat çekilmesinin önemine değindi.
Devamında; “Biz aileyi ne kadar güçlü tutar ne kadar güzel inşa eder ve korursak geleceğe dair ümit ve beklentilerimiz de daha farklı olacaktır.” diyen Rektör Çiftçi, aile ve kültür kavramları hakkında birçok çalışması bulunan İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse’yi ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Rektör Çiftçi, “ÇAKÜ olarak sosyal sorumluluğu ve geleceğe dair ümitleri olan, vizyonlu gençler yetiştirmek istiyoruz. Üniversitemizde akademik bilginin yanında sosyal sorumluluğu önceleyen etkinlikler de yapmaya gayret ediyoruz.” diyerek başta Çankırı Valisi M. Fırat Taşolar olmak üzere katılım sağlayan akademisyen ve öğrencilere teşekkür etti.
Rektörümüz Prof. Dr. Harun Çiftçi’nin ardından kürsüyü teşrif eden İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse ise konuşmasına konukları selamlayarak başladı. Toplantıyı tertip edenlere teşekkür eden Sn. Köse, ailenin sosyolojik açıdan toplumun örgütlenme modeli olduğuna işaret ederek “Aile kendi içinde küçük bir devlettir. Devlet ise en büyük ailedir.” ifadelerini kullandı. Aile kurumunun hayati derecede önemli olduğunun altını çizen Sn. Köse, egemen güçlerin aile üzerinde projeleri olduğunu, milletin insanlık kurumu olan ailenin yıkılması için her şeyi yaptıklarını söyledi.
Sn. Köse, devamında toplumsal cinsiyet eşitliği projesine dikkat çekerek bu projenin aile kurumunun temeline koyulmuş bir dinamite benzediğini, masum gibi görünen ama özünde aileyi yıkmak isteyen bir proje olduğunu belirtti. Toplumsal cinsiyet kavramına da açıklık getiren Sn. Köse, erkeklik-kadınlık algısının yıkılmaya çalışıldığını ifade etti. Cinsiyetsiz ve nikâhsız yaşam, ailesiz toplum gibi projelerin temelinde bu kavramın olduğuna işaret eden Sn. Köse, Türk toplumunun bu konuda bilinçli ve duyarlı olması gerektiğini ifade etti.
Dünya literatüründe konuyla ilgili yapılan çalışmalara da değinen Sn. Köse, toplumsal cinsiyet ve cinsiyet karmaşasıyla ilgili cinsiyetin biyolojik değil toplumsal olduğunu iddia edenlerin insanlığa savaş açmış insanlar olduğuna atıf yaptı. Kadınlık-erkeklik algısını kaybetmenin insanlığa pahalıya mal olacağını da ifade eden Sn. Köse, toplumsal cinsiyet merkezli her projenin aile kurumuna ciddi zararlar verdiğini ve vermeye devam edeceğini söyledi. Sn. Köse, konuşmasının sonunda ÇAKÜ’de olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek konferansı tertip edenlere tekrardan teşekkür etti.
İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse’nin konferansının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Harun Çiftçi’nin Sayın Köse’ye hediye takdimiyle program sona erdi.