Denizli'deki Trafik Kazasında Genç Motosiklet Sürücüsü Hayatını Kaybetti Denizli'deki Trafik Kazasında Genç Motosiklet Sürücüsü Hayatını Kaybetti

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Hukuk Fakültesi, 2024-2025 öğretim yılı açılış dersi kapsamında Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç’ı konuk etti. İzmir Ekonomi Üniversitesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevilay Uzunallı, Kamu Hukuku Bölüm Başkanı Prof. Dr. Veli Özer Özbek, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Prof. Dr. Kılıç, “İnsan Haklarının Kurumsallaşması: Ulusal İnsan Hakları Kurumları” başlıklı sunumunda insan hakları ihlalleri ve ayrımcılıkla mücadelede yürütülen çalışmalara dair bilgi ve tecrübelerini paylaştı.

Prof. Dr. Kılıç, TİHEK’in temel amacının ayrımcılık temelli insan hakları ihlallerini sonlandırmak ve bu konuda bir standart oluşturarak toplumsal farkındalık yaratmak olduğunu belirtti. Ayrımcılığa uğrayan bireylerin, TİHEK’e başvurarak haklarını arayabileceklerini vurguladı. Örneğin, bir öğrenci ev sahibi tarafından medeni hali nedeniyle kiralamak istemediğinde, bu durumun yasal bir ihlal oluşturduğunu ifade etti. “Mülkiyet hakkı temel bir haktır, ancak özel kanunlar gereği bireylere medeni hal gibi durumlar üzerinden ayrımcılık yapılamaz” dedi.

Prof. Dr. Kılıç, bireylere cinsiyet, etnik köken ve dini inanç gibi konularda ayrımcılık yapmanın kanunen yasak olduğunu belirtti. Bu ihlallere karşı delil olarak sosyal medya yazışmalarının bile kullanılabileceğini ekledi. “Eğer bir restoran sahibi, size ‘Senin buraya paran yetmez’ diyorsa, bu servet temelinde bir ayrımcılıktır. Bu tür durumlarda delil olarak WhatsApp yazışmalarını da kullanabilirsiniz” diye konuştu.

TİHEK’in maddi yaptırım yetkisi olduğunu belirten Prof. Dr. Kılıç, “İhlal gerçekleştiren kurumlara idari para cezası uygulayabiliyoruz. Bu yılın değerleme oranına göre bu rakam 145 bin TL. Maddi yaptırım uygulama yetkisi, dünyada sadece birkaç ülkede bulunmaktadır ve Türkiye de bu ülkelerden biridir” şeklinde bilgi verdi.

Açılış dersinin onur konuğu olan Prof. Dr. Kılıç’a, Dekan Prof. Dr. Sevilay Uzunallı tarafından çiçek ve plaket takdim edildi. Prof. Dr. Uzunallı, hukuk alanında saygın ve yetkin isimleri gençlerle buluşturmaya devam edeceklerini ifade etti. Bu etkinlik, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde insan hakları ve ayrımcılık konularında farkındalığı artırmayı hedefliyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı