İbrahim Özden Kaboğlu, şu anda İstanbul Barosu başkanı olarak görev yapmaktadır. Ayrıca, akademik kariyerine devam eden bir anayasa hukukçusudur. Daha önce Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkanlığı yapmış ve Cumhuriyet Halk Partisi’nden milletvekili olarak görev almıştır.

İbrahim Özden Kaboğlu kimdir?

İbrahim Özden Kaboğlu, 10 Nisan 1950 tarihinde Artvin’in Borçka ilçesinde doğmuş, Laz kökenli bir ailenin çocuğu olarak hukuk alanında önemli bir kariyere sahip olmuştur. 1974 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra, 1981 yılında Limoges Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi’nde doktora çalışmalarını tamamlamıştır. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde profesör unvanı ile akademik kariyerini sürdürmüştür.

Kaboğlu, 2003 yılında Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkanlığına atanmıştır. Bu görev süresince azınlık ve kültürel haklarla ilgili önemli raporlar hazırlamış, ancak bu süreçte fiziksel şiddete maruz kalmıştır. 2008 yılında "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlamasıyla açılan davadan beraat etmiştir; mahkeme, raporun bilimsel içeriğinin olduğunu ve şiddeti teşvik etmediğini belirtmiştir.

2018 Türkiye genel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) İstanbul milletvekili olarak seçilen Kaboğlu, 2023 seçimlerinde yeniden aday olmak için başvuru yapmış, ancak aday gösterilmemiştir. 2024 yılında yapılan seçimlerde İstanbul Barosu başkanlığına seçilerek önemli bir göreve imza atmıştır.

Marmara Üniversitesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığı görevinde bulunduğu sırada, 686 numaralı Kanun Hükmünde Kararname ile üniversiteden ihraç edilmiştir. Ancak akademik kariyerine ve insan hakları savunuculuğuna olan katkıları devam etmiştir. 2007 yılından bu yana Birgün gazetesinde köşe yazıları yazmaktadır.

Turhan Çömez kimdir? Nereli? Turhan Çömez kimdir? Nereli?

Uluslararası düzeyde de tanınmış bir isim olan Kaboğlu, 2 Haziran 2022 tarihinde Fransa’nın en prestijli nişanı olan Légion d’Honneur madalyası ile onurlandırılmıştır. Bu ödül, onun insan hakları alanındaki katkılarının ve akademik çalışmalarının uluslararası ölçekte takdir edildiğini göstermektedir.

İbrahim Özden Kaboğlu ne iş yapıyor?

İbrahim Özden Kaboğlu, Türk anayasa hukukçusu, akademisyen ve siyasetçidir. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde profesör olarak görev yapmış, 2013-2016 yılları arasında Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkanlığı yapmıştır. 2024 yılında İstanbul Barosu başkanlığına seçilmiştir. Ayrıca, Cumhuriyet Halk Partisi'nden milletvekili olarak da görev almıştır. Günümüzde, insan hakları ve hukuk alanındaki çalışmalarına ve İstanbul Barosu başkanlığına devam etmektedir.

İbrahim Özden Kaboğlu Kimdir

İbrahim Özden Kaboğlu evli mi?

İbrahim Özden Kaboğlu'nun özel hayatı hakkında kamuya açık kaynaklarda çok fazla bilgi bulunmamaktadır.

İbrahim Özden Kaboğlu nereli?

İbrahim Özden Kaboğlu, Artvin'in Borçka ilçesinde doğmuştur. Bu nedenle aslen Artvinli olduğu düşünülmektedir.

İbrahim Özden Kaboğlu kaç yaşında?

İbrahim Özden Kaboğlu, 10 Nisan 1950 doğumlu olduğuna göre, 2024 yılı itibarıyla 74 yaşındadır.

İbrahim Özden Kaboğlu'nun eğitim hayatı

İbrahim Özden Kaboğlu, eğitim hayatına 1974 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirerek başlamıştır. Ardından, 1981 yılında Limoges Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi'nde doktora çalışmalarını tamamlamıştır. 1987 yılında doçent unvanını almış, 1994 yılında ise Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde profesör olmuştur. Bu süreçte anayasa hukuku alanında önemli akademik katkılarda bulunmuştur.

İbrahim Özden Kaboğlu'nun kariyeri

İbrahim Özden Kaboğlu, 10 Nisan 1950 tarihinde Artvin’in Borçka ilçesinde doğmuş, Laz kökenli bir ailenin çocuğu olarak hukuk alanında önemli bir kariyere sahip olmuştur. 1974 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra, 1981 yılında Limoges Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi’nde doktora çalışmalarını tamamlamıştır. 1987'de doçent unvanını almış, 1994 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde profesörlük görevine başlamıştır. Anayasa hukuku üzerine birçok eser kaleme almış ve akademik çalışmalarıyla tanınmıştır.

Kaboğlu, 2003-2016 yılları arasında Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkanlığı yapmıştır. Bu görevde azınlık ve kültürel haklar gibi konularda önemli raporlar hazırlamış ve bu dönemde fiziksel şiddete maruz kalmıştır.

Siyasi kariyerine 2018 Türkiye genel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) İstanbul milletvekili olarak başlamış, 2023 seçimlerinde yeniden aday olmak için başvuru yapmış, ancak aday gösterilmemiştir. 2024 yılında yapılan seçimlerde İstanbul Barosu başkanlığına seçilmiştir. Kaboğlu, insan hakları ve anayasa hukuku alanında önemli katkılarda bulunmuş bir isimdir.

İbrahim Özden Kaboğlu'nun eserleri

  • Anayasa Hukuku Dersleri (Genel Esaslar)
  • Özgürlükler Hukuku 1
  • 23'e 12 Kala 12 Soruda Hangi Türkiye
  • Anayasal Sosyal Haklar (Avrupa Sosyal Şartı, Karşılaştırmalı Hukuk ve Türkiye)
  • Anayasa ve Toplum
  • Hangi Anayasa?
  • Hangi İnsan Hakları?
  • Türkiye'nin Anayasa Gündemi (27 Uzman 66 Soru-Yanıt)
  • Anayasa Yargısı

Kaynak: Haber Merkezi