Çankırı'da, Hititler döneminden beri çıkartılan ve yerin 150 metre altında bulunan "Yer Altı Tuz Şehri" olarak adlandırılan tuz mağarası, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. İl merkezine yaklaşık 20 kilometre mesafede bulunan ve 18 bin metrekare kapalı alana sahip mağara, ziyaretçilerini büyülüyor. Mağarada, yaklaşık 200 yıl öncesine dayanan ve eşek gibi tahnit edilmiş çeşitli hayvanlar ile birçok heykel ve sanat eseri bulunuyor. Ziyaretçiler, burada ilginç bir deneyim yaşarken, mağaranın astım, bronşit ve diğer akciğer hastalıklarına iyi geldiği düşünülüyor. Mağara, yaklaşık 5 bin yıldır kesintisiz olarak kullanılmakta ve korunmaktadır.
Ahmet Şen adlı ziyaretçi, tuz mağarasını ziyareti sırasında şunları söyledi: "Bu kadar büyük bir mağara olduğunu tahmin etmiyordum. Burası devasa kamyonların geçebileceği genişlikte. Hitit döneminden bu yana kullanılan bir tuz mağarasıymış. Şu anda yerin 150 metre altında dünyanın en büyük tuz mağarasının içindeyiz. Heyecanlanmamak elde değil." dedi.
Mağarayı görmemenin büyük bir kayıp olduğunu belirten Halise Künyeli ise "İnanılmaz bir yer. İlk defa böyle bir yer gördüm. Hayal ettiğimden çok daha güzel. Çok etkilendim, şimdiye kadar niye gelmedim diye de üzüldüm. Bu mağarayı görmemiş olmak büyük bir kayıp. Şifahane gibi muhteşem bir yer. Gerçekten çok etkilendim." şeklinde konuştu.
Mağarayı ziyaret eden Muhammet Demirbaş, deneyimini şu sözlerle aktardı: "Mağara gayet güzel. Hayatımda hiç bu kadar büyük bir mağara görmemiştim." dedi.