Side Antik Kenti'nde yapılan restorasyon çalışmaları sırasında, milattan önce 2. yüzyıla tarihlenen ve mitolojik ilham perisi Kalliope'nin ismi ve resminin yer aldığı mozaik zemin bulunmuştu. Side Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Feriştah Alanyalı, bu keşfin heyecan verici olduğunu belirterek, mozaikteki iyi işçilik ve Kalliope'nin betimlenmesinin önemine vurgu yapmıştı. Antik tiyatro, çeşmeler, hamamlar, tapınaklar ve diğer yapılarla ünlü olan Side Antik Kenti, Pamfilya'nın önemli liman kentlerinden biri olarak biliniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteklediği kazı ve restorasyon çalışmaları kapsamında, antik kentin birçok önemli yapısı gün yüzüne çıkarılmış ve turistler tarafından ziyaret edilmektedir.
A W239763 01

Tamirciler Talebe Yetişemiyor: İşler 3 Kat Arttı Tamirciler Talebe Yetişemiyor: İşler 3 Kat Arttı

Prof. Dr. Alanyalı, restorasyon çalışmaları sırasında şunları söyledi: “Anıtsal çeşmenin beden duvarını belgelemek, statik değerlendirme yapmak ve eksik mimari elemanları tespit etmek amacıyla kazılar başlatıldı. Bu kazılar sırasında çeşmenin arkasında, su getiren bir su kemerinin keşfi önemli bir bulgu oldu. Su kemerinin ortaya çıkmasıyla kazılar genişletildi ve bu alanda mozaikle döşeli büyük mekânlar açığa çıkarıldı. Mozaik zeminin ortasında, epik şiirin esin perisi Kalliope'nin ismiyle birlikte betimlendiği bir panel bulunuyor. Bu mekânın duvarları özenli fresklerle süslüydü, ancak fresklerin büyük kısmı boya izleri şeklinde korunabilmiştir.”

Araştırmalar devam ederken, mozaik zemine ait yapıların M.S. 2. yüzyılın başlarında veya ilk yarısında inşa edildiği belirlendi. Prof. Dr. Alanyalı, “Su kemerlerini taşıyan payandaların M.S. 4. yüzyılda inşa edildiği, mozaikli mekânın ise M.S. 5. yüzyıl içinde kullanımının sona erdiği ve M.S. 6. yüzyılda doldurularak üzerinden su borularının geçirildiği görülmektedir” şeklinde bilgi verdi.

A W239763 03

Kaynak: İhlas Haber Ajansı