Hayri Kozanoğlu kimdir? Aslen nereli? Hayri Kozanoğlu kimdir? Aslen nereli?

Hz. Muhammed'in veda haccından dönen Hz. Ali'yi ödüllendirdiği günün anısına düzenlenen Gadir-i Hum Bayramı, Hatay, Mersin, Adana ve çevre bölgelerde çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bu bayramın eşsiz bir geleneği de, akşam kurban edilen hayvanın etinin buğdayla birleştirilip büyük kazanlarda pişirilmesiyle yapılan bir yemek olan "hirisi"dir. 

Gadir-i Hum 2024 ne zaman?

Gadir-i hum bayramı hicri takvime göre Zilhicce ayının on sekizinci günü kutlanır. Buna göre Gadir-i Hum Bayramı 2024 yılında 23 Haziran Pazar günü düzenlendi. 

Şii Müslümanlar tarafından Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı ile birlikte üçüncü bayram olarak kabul edilen Gadir-i Hum Bayramı, türbe ve camilerde sabah namazıyla başlar. Bu etle kurban kesilip etleri hazırlanır ve bayram boyunca insanlara dağıtılır. Bu günde insanlar türbeleri ziyaret edip dua ederler. 

Pexels Photo 6462611

Gadir-i hum bayramı, İslam coğrafyasında özellikle Şii toplumlar arasında büyük önem taşımakta ve Hz. Ali'nin liderliğini ilan ettiği ve peygamber tarafından onurlandırıldığı bir dönemi temsil etmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi