Aydın Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında sertifikalı fide, fidan ve tohum dağıtım töreni yapıldı.
Aydın’ın tarım şehri olduğunu belirten eski Bakan Pakdemirli, suyun önemine dikkat çekerek, her bir gram suya sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Türkiye’de küçük arazilerde çiftçilerin güzel üretimler yaptığını belirten Pakdemirli, “Çiftçilerimiz harika işler yapıyor. Arazilerin ufak olduğu bir yerde büyük tarımsal hasılalar elde ediliyor. Tarımsal hasılada, Türkiye’nin Avrupa’da birinci olmasını ve dünyada her zaman ilk 10 içerisinde yer alması hakikaten takdire şayandır. Geleceğe yönelik olarak evlatlarımızı tarım yapmaya ikna etmemiz gerekiyor” dedi.
“Dalaman Çayı’ndan tünelle Kemer Barajı’na su getireceğiz”
Fidan dağıtımının hayırlara vesile olmasını dileyen Cumhur İttifakı Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Savaş, tarım kenti Aydın’ın doğal güzellikleriyle, deniziyle, kumuyla, güneşiyle de turizm kenti olduğunu söyledi. Bunların birbiriyle kavuşturmanın önemine vurgu yapa Savaş, “Bunu kavuşturabilmek için de girişim ve yerel kalkınma gerekiyor. İnşallah önümüzdeki dönem bu coğrafyanın bize vermiş olduğu güzellikleri, nimetleri değerlendireceğiz” dedi.
Küresel iklim değişikliğine dikkat çeken Savaş, “Su olmadığı sürece siz istediğiniz kadar fidan dağıtın, toprağa etkinleştirmeye çalışın bir kıymeti yok. Son 3-4 yıldan bu yana su problemi yaşıyoruz Suyun ne kadar kıymetli olduğunu önümüzdeki dönem daha iyi anlaşılacak küresel iklim değişikliğinden dolayı. Benim önemsediğim bir konu var son günlerde bunu daha da gündeme aldık. Bakanımla da bu konuyu görüştüm. Dalaman Çayı’ndan tünelle Kemer Barajı'na su getirmek. Bu Aydın Ovası’nın bereketli topraklarını ve geleceğini kurtaracak bir proje. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e de bu konuyu arz ettik. O da çok önemsedi. Önümüzdeki dönem ivedilikle takip edeceğimiz bir konu bu. 20 kilometrelik bir tünelle bu çayın suyunu Kemer Barajı’na getireceğiz” diye konuştu.
Tarımın önemine dikkat çekti
Konuşmasında, tarımın önemine dikkat çeken Aydın Valisi Yakup Canbolat da inciri, pamuğu, kestanesi ve zeytiniyle Aydın’ın stratejik bir kent olduğunu söyledi. İncir, kestane, zeytin ve pamuğun Aydın ile özdeşleşmiş önemli tarım ürünleri olduğunu belirten Vali Canbolat, “2023 yılında 204 bin 156 ton üretim ile incirde dünya birincisiyiz. Aynı yıl 22 bin 715 ton kestane üretimi, 106 bin 272 ton çilek üretimi gerçekleştirildi. Bu üretim miktarı ile ilimiz ikinci sırada yer almaktadır. Zeytinde üretim ise sofralıkta 50 bin 103 ton, yağlıkta 122 bin 934 ton olarak gerçekleşmiştir. İlimiz yağlık zeytin üretiminde dördüncü, sofralık zeytin üretiminde Türkiye’de üçüncü sıradadır. 242 bin 722 ton pamuk, 6 bin 165 ton enginar üretimiyle ilimiz Türkiye’de üçüncü sırada yer almaktadır. 2023 yılında sağlık sertifikası düzenlenen tarımsal ürünlerimizin ihracat geliri 700 milyon doların üzerindedir. 490 bin büyükbaş hayvan varlığı ile de Aydın, Türkiye’de 8. sırada yer almaktadır. İlimize ait 28 coğrafi işaretli ürün bulunurken Aydın inciri, kestanesi ve memecik zeytinyağı AB tescilli coğrafi işarete sahiptir” dedi.
Vali Canbolat, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesinin 2024 yılı faaliyetleri kapsamında Aydın’da 21 bin 250 adet incir fidanı, 5 bin 900 kestane fidanı, 30 bin 200 zeytin delicesi aşılaması, 150 bin geçici domates fidesi, 12 bin turşuluk fidesi, bin 500 dekar alan için ayçiçeği tohumu ve 2 bin dekar alan için sorgum sudan otu melezi tohumunun il genelinde dağıtılacağını söyledi.
Konuşmaların ardından çiftçilere, fidan, tohum ve fide dağıtımı yapıldı.
Aydın-Muğla karayolu üzerinde bulunan Tariş alanında gerçekleştirilen törene önceki dönem Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemir, Aydın Valisi Yakup Canbolat, Cumhur İttifakı Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Savaş, İncirliova Belediye Başkanı Aytekin Kaya, İncirliova Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Altıntaş ve çok sayıda çiftçi katıldı.