Ankara Valiliği'nden Sahipsiz Hayvanlar İçin Sert Tedbirler

Ankara İl Hayvan Koruma Kurulu, sahipsiz hayvanlarla ilgili yeni kararlar aldı. Ankara Valiliği tarafından yapılan açıklamaya göre, saldırı ve şikayetlerin yoğun olduğu bölgelerde öncelikli olarak sahipsiz hayvanlar toplanacak ve bakımevlerine götürülecek. Yerel yönetimlerin, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların toplanması ve bakımevine teslim edilmesi konusunda görevlerini aksatmamaları gerektiği vurgulandı.

Bakım Evleri ve Cezai Yaptırımlar

Kurulun aldığı kararlar doğrultusunda, sahipsiz köpeklerin rehabilitasyon süreci tamamlandıktan sonra bakımevi dışında herhangi bir alana bırakılması yasaklandı. Bu yasağa uymayanlara 2025 yılı itibarıyla 71 bin 695 TL idari para cezası uygulanacak. Ayrıca, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 8. maddesi kapsamında mevcut yerel hayvan koruma görevlisi kimlik kartlarının iptal edileceği duyuruldu.

Ankara’da Sahipsiz Hayvanlar İçin Yeni Düzenleme 71 Bin 695 Tl Ceza-1

Belediyelere Bakım Evi Zorunluluğu

Nüfusu 25 binden fazla olan belediyelere hayvan bakımevi kurma zorunluluğu getirildi. Mevcut bakımevlerinin koşullarının iyileştirilmesi için 31 Aralık 2028’e kadar süre tanındı. Ancak bu sürenin, sahipsiz hayvanların toplanmasını geciktirmek için kullanılamayacağı vurgulandı.

Evcil Hayvan Sahiplenmeye Yeni Kısıtlamalar

Toplantıda, bireylerin bakımevlerinden sahiplenebileceği hayvan sayısına da sınırlama getirildi. Apartman ve site gibi çok katlı yapılarda en fazla 1 kedi ve 1 köpek, müstakil konutlarda ise en fazla 2 kedi ve 2 köpek sahiplenilebilecek.

Ankara Çankırılılar Federasyonu’ndan Hamamönü’nde Çankırı Kültürüyle Dolu Bir Akşam Ankara Çankırılılar Federasyonu’ndan Hamamönü’nde Çankırı Kültürüyle Dolu Bir Akşam

Ankara’da Sahipsiz Hayvanlar İçin Yeni Düzenleme 71 Bin 695 Tl Ceza

Denetimler Sıkılaştırılacak

Ankara Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ile İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından, hayvan üretim ve satış yerlerine yönelik denetimler her 6 ayda bir gerçekleştirilecek. Satışı yasak olan türlerin tespiti halinde idari yaptırım uygulanacak.

Ayrıca, belediyelerin bütçelerinin en az yüzde 50’sinin hayvan bakımevi ve doğal yaşam alanlarının yapımına veya mevcut kapasitelerinin artırılmasına ayrılması zorunlu hale getirildi. Yeni düzenlemelerle sahipsiz hayvanların daha iyi koşullarda bakılması ve toplum sağlığının korunması hedefleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi