Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 3+3 Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformu toplantısı kapsamında İstanbul’da İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ile bir araya geldi. Görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında, Fidan, Gazze ve Lübnan’daki güncel duruma dikkat çekti. 

Fidan, “Gazze’de soykırıma devam eden İsrail, Lübnan’ı da kana bulamaya devam ediyor. Netanyahu bölgede sürekli yeni cepheler açıyor ve İran’ı da bu savaşa çekmeye çalışıyor” ifadelerini kullandı. İki ülke arasındaki ticaretin artırılması gerektiğini vurgulayan Fidan, “Gerekli altyapı yatırımlarını yaparak sınır illerimizi bir ticaret havzasına dönüştürmek istiyoruz” dedi.

Terörle mücadele konusuna da değinen Fidan, “PKK ve PJAK gibi uzantıları iki ülkenin de ortak düşmanıdır. Bu hususta bir anlayış birliği mevcut ve birlikte mücadele etmeliyiz” dedi.

Fidan, İsrail’in saldırgan tutumunu eleştirerek, savaşın bölgeye yayılma riskinin hafife alınmaması gerektiğini belirtti. Acil ateşkes çağrısında bulunan Fidan, “Bölgede savaş istemiyoruz. Sağduyulu davranılmalı” dedi.

Erdoğan, Almanya Başbakanı Scholz'u Dolmabahçe'de ağırladı Erdoğan, Almanya Başbakanı Scholz'u Dolmabahçe'de ağırladı

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi de, Siyonist rejimin suçlarının durdurulması gerektiğini vurgulayarak, “Bölgedeki savaşın yayılması ciddi bir tehdit” dedi. Erakçi, uluslararası toplumun bu konuda daha aktif olması gerektiğini belirtti.

Toplantıda, insani yardım konularına da değinildi. Fidan, Türkiye’nin Gazze’ye 84 bin tonu aşan yardım gönderdiğini ifade etti ve Filistin iç uzlaşma sürecinin önemine dikkat çekti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı