Necat Banaz kimdir? Neden vefat etti? Necat Banaz kimdir? Neden vefat etti?

2 yıl önce hayatını kaybeden usta oyuncu Civan Canova ve kızı merak konusu oldu. Bu yazıda Civan Canova hakkında tüm bilgilere ulaşabileceksiniz.

Civan Canova'nın kızı kimdir?

Civan Canova, 1998 yılında oyuncu Açelya Akkoyun ile evlenmiş, 2004 yılında ise boşanmıştır. Çiftin bir çocuğu bulunmamaktadır ve Civan Canova bir daha evlenmediğinden bir çocuğu yoktur.

Civan Canova'nın Kızı Kimdir

Civan Canova kimdir?

28 Haziran 1955 tarihinde Ankara'da dünyaya gelen Civan Canova, Türk tiyatrosunun önemli isimlerinden biridir. Babası ünlü tiyatrocu Mahir Canova, annesi ise Gündüz Sencer'dir. Çocuk yaşta anne ve babası ayrılan Canova, anneannesi tarafından büyütüldü. Annesi, ikinci evliliğini tanınmış oyuncu Kartal Tibet ile yapmış, bu da Canova'nın sinema dünyasıyla erken yaşta tanışmasına neden olmuştur.

İlkokul yıllarında Ankara Radyosu'nda babasının yönetmenliğinde Radyo Çocuk Saati’nde küçük roller üstlenen Canova, üvey babası Kartal Tibet'in film setlerinde geçirdiği zamanlarla sinemaya ilgi duymaya başlamıştır. TED Ankara Koleji'nde yatılı olarak eğitim gördükten sonra, 1973 yılında mezuniyetinin ardından 1974 yazında Yılmaz Güney'in "Arkadaş" filminde oyunculuk kariyerine adım atmıştır. Aynı yıl, Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'ne kayıt yaptırarak profesyonel oyunculuk eğitimine başlamıştır. 1979'da mezun olduktan sonra Devlet Tiyatroları'na katılmış ve İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda birçok oyunda görev almıştır.

Civan Canova Kimdir

Civan Canova, tiyatro kariyerinin yanı sıra sinema dünyasında da önemli izler bırakmıştır. Genellikle tecavüzcü genç, zengin ve şımarık çocuk rollerini canlandırmıştır. Yazarlık kariyerine 1989 yılında "Kör Buluşma" adlı film senaryosunu yazarak başlamış ve bu senaryo, Kültür Bakanlığı'nın senaryo yazma yarışmasında ilk ona girmiştir. 1994 yılında ilk tiyatro oyununu "Kıyamet Sularında" yazarak Kenan Işık tarafından sahnelenmiştir. Bu oyunu, İsmet Küntay En İyi Yazar Ödülü ve Avni Dilligil En İyi Tiyatro Yazarı Ödülü ile taçlandırılmıştır. Sonraki yıllarda "Kızıl Ötesi Aydınlık" ve "Sokağa Çıkma Yasağı" gibi oyunlarla büyük başarılar elde etmiştir. "Sokağa Çıkma Yasağı" adlı oyunu ile Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü'nü kazanmıştır.

Civan Canova'nın sahne ve televizyon dünyasında da başarılı projeleri bulunur. 1996 yılında "Bizim Aile" dizisinin senaryosunu yazmış ve dizide Ataç karakterini canlandırmıştır. Ayrıca "Çiçek Taksi" dizisinde Artist Celal, "Paramparça" dizisinde ise Rahmi Gürpınar karakterleriyle tanınmıştır.

2006 yılında "Eve Dönüş" filmindeki işkenceci polis rolü ile Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazanmış, 12. Sadri Alışık Sinema ve Tiyatro Oyuncu Ödülleri'nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü'nü paylaşmıştır. İstanbul Devlet Tiyatroları'ndaki başarılı performansları ile Afife Tiyatro Ödülleri'nde "Bir Casusa Ağıt" oyunundaki rolü ile Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu ve "Kaktüs Çiçeği" oyunundaki rolü ile Yılın En Başarılı Müzikal ya da Komedi Erkek Oyuncusu Ödülü'ne aday gösterilmiştir. 2011 yılında "Ölüleri Gömün" oyunundaki rolüyle Afife Tiyatro Ödülleri Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu ödülünü kazanmıştır.

Resim sanatıyla da ilgilenen Canova, 2016'da Teşvikiye Erinç Sanat Galerisi ve 2017'de İstanbul Beyoğlu'nda Bitiyatro'da resim sergileri açmıştır.

Civan Canova, 1998'de oyuncu Açelya Akkoyun ile evlenmiş, ancak çift 2004 yılında boşanmıştır. Akciğer kanseri tedavisi gören Canova, 20 Ağustos 2022'de İstanbul'da 67 yaşında hayatını kaybetmiştir. Ölüm haberini Esra Dermancıoğlu duyurmuş ve ardından 23 Ağustos 2022'de İstanbul Devlet Tiyatrosu Mecidiyeköy Büyük Salonu'nda düzenlenen anma töreninin ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilmiştir. Civan Canova, Türk tiyatrosuna olan katkıları ve başarılı performanslarıyla hatırlanacaktır.

Kaynak: Haber Merkezi