Küreselleşmenin etkisi ve teknolojik gelişmelerin hız kesmeden devam etmesiyle rekabetin de arttığı günümüz dünyasında, turizm sektörü ülkeler için önemli ekonomik ve kültürel potansiyeller barındırmaya devam ediyor. Tarihsel, kültürel ve sosyal dokunun turizm potansiyelinde belirleyici olduğu bu sektörde, Çankırı’nın somut ve somut olmayan pek çok kültürel mirasa ev sahipliği yapıyor. Çankırı, doğal güzellikleri ve tarihi önemi ile turizm açısından büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen, turizmden beklenen payı tam anlamıyla alabilmiş değil.
Turizm sektörünün ekonomik, kültürel ve sosyal gelişmede etkin bir rol oynayabilmesi için çağın gerektirdiği bilgi ve becerilerle donatılmış nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi zorunludur. Bu gereklilik doğrultusunda, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 24 Ekim 2011 tarihli kararı ile kurulan Ilgaz Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Turizm İşletmeciliği Bölümü ile eğitim vermeye başlamış ve 2019-2020 eğitim-öğretim yılında ilk mezunlarını vermişti.
Ilgaz Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu, lisans düzeyinde Turizm İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği bölümlerinde eğitim vererek akademik kadrosunu güçlendirmiş ve bilgi birikimini artırmıştı. Bu gelişim, bölgesel kalkınmaya doğrudan daha büyük katkı sunma potansiyelini beraberinde getirirken, fakülte yapısına dönüşüm ihtiyacını da ortaya çıkarmış. Bu doğrultuda, Çankırı Karatekin Üniversitesi Turizm Fakültesi için başvuru yapılmış ve 02 Ağustos 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren karar ile Çankırı Karatekin Üniversitesi Turizm Fakültesi kuruldu.
Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) Turizm Fakültesi, gerek akademik düzeyde gerekse bölgesel düzeyde önemli katkılar sağlayacak. Ilgaz Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu, Bulgaristan, Polonya ve Macaristan gibi ülkelerle Erasmus staj hareketliliği ve ders hareketliliği anlaşmaları yaparak, sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücü ve yönetici adaylarının mesleki, kültürel ve eğitim düzeylerini artırdı. ÇAKÜ Turizm Fakültesi’nin kurulması ile birlikte bu tür anlaşmaların sayısının artacağı, iş birlikleri ve değişim projelerine katılım sağlayan öğrenci ve akademisyen sayısının daha da yükseleceği öngörülüyor. Bu gelişmeler, akademik çalışmaların artması, tanınırlığın ve rekabet gücünün yükselmesi, uluslararası kongre ve seminerlere ev sahipliği yapabilme gibi geniş bir vizyon sağlayacak.
ÇAKÜ Turizm Fakültesi, Çankırı'nın turizm değerlerini ortaya çıkarma, bu değerlerle ilgili farkındalık oluşturma ve bu değerleri geniş kitlelere tanıtma konusunda önemli katkılar sağlayacak. Ayrıca, akademik kadronun güçlenmesi ile birlikte açılacak yüksek lisans programları sayesinde, akademik dünyaya yeni akademisyenler kazandırılacak. Çankırı'nın tanıtılması ve ülkemizin turizm sektöründe ihtiyaç duyduğu nitelikli, yenilikçi ve girişimci öğrencilerin geleceğin sektör profesyonelleri olarak en üst düzeyde yetiştirilmesi için çok önemli bir adım olan Çankırı Karatekin Üniversitesi Turizm Fakültesi, Ilgaz’da faaliyet göstermeye devam edecek. Çankırı Karatekin Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, “Bu yeni fakültenin, Çankırı’mıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz.” İfadelerine yer verildi.