Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan “Dış Ticaret İstatistikleri”ne göre, Çankırı’da 2024 yılı Temmuz ayı ihracatında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,3 oranında bir düşüş yaşandı. Temmuz ayında Çankırı’dan yapılan ihracat, 30 milyon 619 bin dolar olarak kaydedildi.

Gerçekleşen ihracatın ISIC Rev4 ürün sınıflamasına göre dağılımında ilk sırayı 20 milyon 47 bin dolar ile “iç ve dış lastik imalatı” ürün grubu aldı. Bu ürün grubunu, 5 milyon 851 bin dolar ile “makarna, şehriye, kuskus vb. unlu mamullerin imalatı” ve 1 milyon 288 bin dolar ile “diğer çok yıllık bitkisel ürünlerin yetiştirilmesi” ürün grubu izledi. Temmuz ayında Çankırı’dan toplamda 45 farklı ürün grubundan ihracat gerçekleştirildi.

Bakan Şimşek: Zorlu Dönemi Aştık, Ekonomide Dengelenme Başladı Bakan Şimşek: Zorlu Dönemi Aştık, Ekonomide Dengelenme Başladı

İhracat yapılan ülkeler arasında ilk sırada 6 milyon 945 bin dolar ile Almanya yer aldı. Almanya’yı 4 milyon 195 bin dolar ile Birleşik Krallık ve 2 milyon 369 bin dolar ile Macaristan takip etti. Temmuz ayında Çankırı’dan 85 farklı ülkeye ihracat yapıldığı belirtildi.

Öte yandan, Çankırı’nın Temmuz ayındaki ithalatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47,4 artarak 18 milyon 76 bin dolar olarak gerçekleşti. İthalat, 58 farklı ürün grubunda gerçekleştirildi. İthalatta ilk sırada 6 milyon 57 bin dolar ile “birincil formda plastik ve sentetik kauçuk imalatı” ürün grubu yer aldı. Bu ürünü, 3 milyon 761 bin dolar ile “diğer çok yıllık bitkisel ürünlerin yetiştirilmesi” ve 2 milyon 509 bin dolar ile “temel kimyasal maddelerin imalatı” takip etti.

Çankırı’ya yapılan ithalatta en fazla ticaret yapılan ülke 2 milyon 770 bin dolar ile Japonya oldu. Japonya’yı, 2 milyon 281 bin dolar ile Çin ve 2 milyon 178 bin dolar ile İtalya izledi. Temmuz ayında Çankırı’ya 31 farklı ülkeden ithalat gerçekleştirildi.

Bu veriler, Çankırı’nın dış ticaretinde hem ihracat hem de ithalat hareketliliğinin devam ettiğini ve özellikle ithalat tarafında önemli bir artış yaşandığını gösteriyor.
 

Kaynak: Burak Kaya