ÖZEL HABER/Son dönemde bazı köylerde görülen keneler, vatandaşlar arasında tedirginliğe neden oluyor. Ormanlık ve tarımsal alanlarda sıkça rastlanan keneler, günlük yaşamda da karşılaşabileceğimiz zararlılardan biri. Yaklaşık 100 çeşidi bulunan ve bir kısmı zehirli olan keneler, çeşitli hastalıkları da bulaştırabiliyor.

Ser. Uzm. Çvş. Ramazan Öztürk Hakk’a Yürüdü Ser. Uzm. Çvş. Ramazan Öztürk Hakk’a Yürüdü

Kayseri Erciyes Üniversitesi tarafından 15 yıl önce aşısının geliştirileceği duyurulmuş olmasına rağmen, bu konuda henüz bir ilerleme kaydedilmedi. Kenelerden korunmanın en etkili yolu, düzenli üst ve vücut kontrolü yapmaktan ve keneyi kendimiz çıkarmaktan kaçınmaktan geçiyor.

Doğadaki kuş popülasyonundaki aşırı avlanma, kenelerin yayılmasına neden oldu. Bu sebeple, Çankırı DKMP 9. Bölge Müdürlüğü tarafından il genelinde avlaklarda keklik avı yasaklandı.

Geçtiğimiz günlerde yapılan Muhtarlar toplantısında, Ilgaz Kaymakamı Burak Yılmaz, bu soruna yönelik bir eylem planının hazırlandığını açıkladı. Plan kapsamında, önümüzdeki bahar ayında Ilgaz’ın bazı köylerinde DKMP 9. Bölge Müdürlüğü işbirliğiyle keklik ve sülün salımı yapılacak.

Ilgaz ilçe merkezinde kene kaynaklı iki ölümün yaşandığı ve günlük ortalama 10 böcek sokması başvurusu yapıldığı bilgisi sağlık birimleri tarafından bildirildi. Kene ile mücadele ve halk sağlığını koruma amacıyla yapılan bu çalışmalar, bölgedeki riskleri azaltmayı hedefliyor.

HABER: Burak Kaya

Çankırı’da Keklik Avı İl Genelinde Yasaklandı!

Kaynak: Burak Kaya